BiH
15

Načelnik Sušić: U Donjem Vakufu ne postoji nikakav teroristički kamp

FENA
Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić reagirao je na tvrdnje pojedinih hrvatskih medija da u selu Brezičani u toj općini postoji teroristički kamp, u kojem se obučava više od stotinu vehabija.

"Ne znam ko je željan tih senzacija i gluposti, koji je njihov cilj i šta slijedi nakon toga. Situacija u gradu je normalna a na tom lokalitetu ima pet-šest porodica koje žive i rade svoje poslove. Naravno, postoje organi koji trebaju voditi brigu o njima, kao i svima nama koji smo odgovorni prema državi", kazao je Sušić.

Područje Brezičana je, dodaje, prije rata bilo naseljeno Srbima čije su kuće kupili ljudi "koji ne stvaraju nikakve probleme".

"Oni žive na sasvim suprotnoj strani grada u odnosu na bivši magacin JNA, koji se spominje u tekstu, na području gdje ne postoji nikakav poligon. E, sad, moguće je da se u manjem broju okupe za vrijeme džume, što je normalno. Oni su moji sugrađani, sve dok ne narušavaju zakonske okvire", naglasio je.

Policijski organi u SBK-u ne raspolažu informacijama da na području tog kantona postoje grupe koje bi mogle predstavljati terorističku prijetnju.

"Nemamo saznanja da osobe, s područja koja su navedena u pisanju nekih medija, predstavljaju terorističku prijetnju. Pratit ćemo aktivnosti takvih grupacija i pružiti maksimalnu sigurnost svim građanima i njihovoj imovini", naglasio je Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK-a.