Reakcija
0

Načelnik Sanskog Mosta: Nisam ja, niti moja stranka predložili povećanje naknada vijećnicima

Piše: M. D.
Faris Hasanbegović
Faris Hasanbegović
Općinski načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović kaže za Klix.ba kako je njegova diskusija u prvom dijelu sjednice tokom jedne druge tačke dnevnog reda, a u kojoj se, kako je rekao, uzgred dotakao i pitanja naknada vijećnicima uzeta iz konteksta i neprecizno interpretirana.

"Prijedlog za povećanje naknada vijećnicima nije moj, niti moje stranke, nego Kadrovske komisije i Kolegija Općinskog vijeća a općinski vijećnici su ti koji se očituju", kaže u razgovoru za Klix.ba načelnik Hasanbegović.

On ističe kako je, kada je pominjao naknade vijećnika Oštre Luke od 700 KM govorio o nekom ranijem vremenu te da uopće ne zna kolika su primanja vijećnika u susjednoj općini u RS-u.

"Mislim da je općina Oštra Luka imala finansijskih problema prije nekoliko goidna i pitanje je da li vijećnici primaju išta", objašnjava sanski načelnik.

On je još jednom potvrdio kako nije prisustvovao glasanju o povećanju naknada ali je razgovarao sa pojedinim vijećnicima i saznao da su svi jednoglasno bili protiv povećanja naknada.

"Veći broj političkih stranaka najavljuje da će dogodine tražiti ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta. Meni je to lično došlo od moje stranke. O tome sam ja govorio u prvom dijelu sjednice i taj dio je pogrešno interpretiran. Moj je stav da ako dođe do prekidanja finansiranja političkih stranaka iz budžeta, to jeste, s jedna strane dobro, ali se postavlja pitanje ko će ih finansirati", kaže načelnik Faris Hasanbegović.

On je napomenuo da nije nezavisni načelnik, nego da je kandidat SDA, ali da je finansijski neovisan, ne zbog načelničke plaće.

"Mene, odnosno moju kandidaturu nije finansirala firma. Kada budu privredni subjekti finansirali općinske načelnike i vijećnike , ja sam to pitanje postavio, kome će ti ljudi odgovarati", zaključio je na kraju općinski načelnik.