Na čelu je Teočaka
207

Načelnik rekorder u BiH dobio je još jedan mandat: Energiju mi daju moji sugrađani

A. K.
Tajib Muminović na izborima nije imao protukandidata (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tajib Muminović na izborima nije imao protukandidata (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tajib Muminović iz Teočaka na čelu ove općine nalazi se već 26 godina, a s obzirom da je u nedjelju dobio još jedan mandat, u svojoj karijeri upisat će tri decenije djelovanja na istoj poziciji. Za Klix.ba kaže da mu energiju najviše daju sugrađani.

Svih proteklih 26 godina Tajib Muminović iz Stranke demokratske akcije (SDA) nije znao za poraz, a i prije 15. novembra kada su se održavali lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, izvjesno je bilo da će ostati na mjestu načelnika Teočaka sa još jednim mandatom.

Naime, on je bio jedini kandidat za ovu poziciju na minulim izborima, a prema posljednjem presjeku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Muminović je osvojio 2.061 glas.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma 1994. godine u Teočaku je uspostavljena funkcija općinskog načelnika, na koju je izabran Muminović, što je bio njegov prvi, prijelazni mandat.

Na prvim zvaničnim lokalnim izborima u BiH 1998. godine Muminović je izabran za načelnika Teočaka, a na toj funkciji je i danas. Građani su mu, bez obzira na protukandidate, uvijek ukazivali povjerenje, a tako će biti i do 2024. godine.

U razgovoru za Klix.ba Muminović je kazao da nije iznenađenje što je i ove godine izabran za načelnika, upravo zbog činjenice da je bio jedini kandidat.

Kako navodi, raduje ga da je njegova SDA zadržala izborni rezultat kao i 2016. godine te će od ukupno 15 vijećnika u Općinskom vijeću Teočaka njima pripasti deset mjesta.

"To je dokaz rada u protekle četiri godine, ne samo načelnika već i Općinskog vijeća", ističe Muminović za Klix.ba.

U naredne četiri godine, kako nam kaže, radit će na infrastrukturnim projektima, a u redu prioriteta naglašava stvaranje uslova za bolja ulaganja na području općine Teočak.

To se, prema njegovim riječima, posebno odnosi na državnu imovinu i zemljišta te objekte koji su u vlasništvu općine, a moguće ih je staviti na raspolaganje privrednim subjektima.

"To sve će biti posebno u svrhu zapošljavanja ljudi. To bi nam trebao biti prioritet u narednom periodu jer sve ostalo dobro funkcioniše, od putne infrastrukture, vodovoda i komunalnih usluga. U perspektivi nam ostaje rješavanje kanalizacione mreže, odnosno otpadnih voda koja u potpunosti nije završena u rubnim mjesnim zajednicama", kaže Muminović za Klix.ba.

Kao što smo i kazali, na poziciji prvog čovjeka općine nalazi se već 26 godina, a kako navodi najveću energiju mu daju njegovi sugrađani i birači sa kojima živi.

"Energiju mi daje i zajednički rad, ne samo sa ljudima u Općinskom vijeću, nego općenito oni sa kojima se svakodnevno susrećem. Sve lično doživljavam sa ljudima koji žive u istoj općini kao i ja, sjedinjeni smo skupa, vidim probleme građana i zajednički se trudimo da ih riješimo", riječi su kojima je Muminović zaključio razgovor za Klix.ba.

Na kraju vrijedi kazati da će se u Općinskom vijeću Teočaka, pored SDA koja trenutno ima 68,96 posto od ukupnog izbornog rezultata, također naći još i Pokret demokratske akcije koji ima 15,1 posto, zatim Stranka penzionera/umirovljenika u BiH sa 6,38 posto te Socijaldemokratska partija BiH sa 4,36 posto.