BiH
238

Intervju / Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović: U naredne četiri godine prioritet nam je smanjiti nezaposlenost

Klix.ba
Hamdo Ejubović zajednički je kandidat za načelničku poziciju koalicije SDA-SBB. Ejubović je u razgovoru za Klix.ba govorio o završenim projektima u proteklom mandatu, ali i pojasnio koji su to projekti i ciljevi koje namjerava realizovati ukoliko I četvrti put dobije povjerenje građana Hadžića.

Šta Vas je ponukalo da se ponovo kandidujete za načelnika Općine Hadžići?

Ja sam načelnik već tri mandata i svaki put moja kandidatura je bila jednoglasna, tako da je i ova kandidatura došla kao jednoglasan prijedlog Općinskog odbora, gdje nije bilo razmatranja prijedloga drugih kandidata. Poštujući volju Općinskog odbora ponovo sam prihvatio kandidaturu i ovom prilikom im se iskreno zahvaljujem na povjerenju koje su mi ukazali.

Šta je ono što posebno ističete, a što ste uradili u proteklim mandatima?

Posebno sam ponosan na činjenicu da se posljednje dvije godine mogu kvalificirati kao dvije najuspješnije razvojne godine općine Hadžići. U 2015. godini budžet je sa realizacijom premašio 15,5 miliona KM, a za 2016. je rebalansom povećan na oko 14,5 miliona KM. Ovo je bio period enormnog razvoja naše općine. Napravljene su čak četiri industrijske zone: Industrijska zona Mostarsko raskršće, Industrijska zona Boce, Industrijska zona Mrđanović polje, Industrijska zona Garovci. U njihovo opremanje uloženo je više od 8 miliona KM. U oblasti vodosnabdjevanja, kanalizacionog sistema i vodotoka uloženo je 8 miliona KM, u putnu infrastrukturu preko 16 miliona KM. U cilju poboljšanja života građana u rekonstrukciju elektromreže je uloženo oko 5 miliona KM. Za socijalno ugrožene građane izgrađene su 132 stambene jedinice, dodijeljeno 47 stanova i ukupno uloženo 4,3 miliona KM.

Neki od projekata koje posebno izdavajam su i izgradnja i otvorenje nove Osnovne škole "Hadžići", proširenje Srednjoškolskog centra, zatim poboljšanje zdravstvene zaštite izgradnjom novih ambulanti i medicinskih centara, rekonstrukcija KSIRC-a, gradnja 8,5 km magistralnog voda za odvodnju otpadnih voda Hadžići-Resnik, izgradnja 10 km vodovoda Mehina luka-Osenik. Od putne infrastrukture tu su desetine puteva, ali ovaj put bih izdvojio izgradnju saobraćajnica Hadžići - Košćan, Kahrimani - Ljubovčići, te Zovik - Lokve. To su jako vrijedni projekti koja nam otvaraju različita područja. Košćan nam otvara našu MZ Mokrine, te ormansko-suhodolsko područje koje je moguće iskoristiti za izgradnju sportskih, turističkih, medicinskih i sličnih objekata. Ljubovčići nam otvaraju sjevernu stranu Bjelašnice, koja je najbolja strana za skijanje, koja je bila i naš prijedlog za Olimpijadu, ali zbog problema sa vojskom ta lokacija tada nije odobrena, ali nam sada ostaje kao potencijal koji ćemo sigurno znati iskoristiti na pravi način.

Na koje projekte ćete se posebno fokusirati ukoliko ponovo osvojite mandat?

U proteklim mandatima mi smo skoro pa završili infrastrukturne projekte na cijelom području naše općine. Elektrosnabdijevanje je odlično, vodosnabdijevanje je jako dobro, ne postoji niti jedna kuća koja nije snabdjevena vodom, bez ikakvih redukcija. Sva mjesta imaju rasvjetu, dobre puteve i ulice, škole su uređene, otvorena nova osnovna škola, srednja škola proširena, izgrađeno je mnogo sportskih terena. Tim tempom nastavljamo. Naš je zadatak da svaka mjesna zajednica ima igralište za omladinu i djecu. Mi imamo više igrališta nego mjesnih zajednica, ali nam ona nisu dobro raspoređena, pa nam je ostalo četiri mjesne zajednice u kojima fale igrališta, što ćemo uskoro završiti. Projekat koji nastavljamo i koji iziskuje mnogo ulaganja je završetak izgradnje sistema odvodnje otpadnih voda, a sve u cilju ispunjenja naše velike želje da Hadžići budu ekološki čista općina. Nadam se da ćemo realizacijom ovog projekta to i uspjeti jer imamo vode koje izviru na našem području, mi ih možemo održati čistima, i kao takve proslijediti drugima da ih oni dalje održavaju. Ukoliko budemo realizovali i iskoristili potencijale koje imamo, napravićemo i projekte većeg standarda poput gradnje bazena, streljane, kuglane, centra za ekonomsko osnaživanje žena, centra za mentalnu rehabilitaciju žrtava rata i mnoge druge.

Da li ćete nastaviti sa stranim ulaganjima na području općine Hadžići?

"Sa projektima stranih ulaganja definitivno nastavljamo, u rezidencijalna naselja, u hotele, a neki od njih se već grade na našem području. Posebno izdavajam projekat koji predlažu investitori iz Koreje i Katara, a on podrazumjeva gradnju jednog luksuznog medicinskog centra, koji bi bio najbolji u jugoistočnoj Europi, a u koji su oni spremni uložiti 400 miliona dolara. Mi smo zainteresirani za ovaj projekat, i naš prijedlog je da to bude lokacija Suhodola u Tarčinu. To je ujedno lokacija bivše bolnice za plućne bolesti, a u toku agresije je to bila i naša ratna bolnica. Vlada je donijela odluku i ušla u pripreme za ovaj projekat, sporazum je potpisan, radna grupa formirana. Mi ćemo učiniti sve da se ovaj projekat realizuje, što zbog visine ulaganja ali ponajviše zbog zapošljavanja 2000 do 3000 naših mladih, nezaposlenih, obrazovanih kadrova.

Općina posjeduje mnoge potencijale, kako ih namjeravate iskoristiti?

"Aktiviranjem i konstantnom borbom za njihovim aktiviranjem. Naime, veliki potencijal naše općine su Igman i Bjelašnica, koje smo mi sebi poslije pravne borbe odlukom Ustavnog suda vratili u nadležnost. Posebni potencijali su i napuštena vojna imovina, gdje imamo 2000 duluma zemlje koja može biti iskorištena za mnoge stvari kao što su sport, turizam, rekreacija i slične namjene. To je borba koju iniciramo i za koju imamo inicijativu, kako moju tako i Općinskog vijeća, sa ishodom koji će biti povoljan za lokalnu zajednicu. Treći potencijal je nova industrijska zona koju smo kupili i u koju smo investirali 5 miliona KM. Sad je čistimo, pripremamo i nudimo na investiranje. Zarada nam u ovom slučaju nikako nije prioritet, prioritet su nam nova radna mjesta i rješavanje i ublažavanje našeg najtežeg problema nezaposlenosti. Mi imamo još niz drugih potencijala vezanih za šire područje Hadžića, jer je naša općina sigurno jedna od najljepših općina u Bosni i Hercegovini. Krase je Igman, Bjelašnica, čisti i bistri potoci i rječice. Dovoljan pokazatelj je i velik broj Sarajlija koji su izgradili hiljade vikend objekata na našem području. Plan nam je i nastavak izgradnje hotela i hotelskih naselja poput ovog koji je trenutno u izgradnji na Tinohovu, zatim hotel koji je u izgradnji na Vilovcu, kao i rezidencijalnih naselja sa različitim sadržajima od jezera do adrenalin parkova.

Vrijeme predizborne kampanje koristite za predstavljanje svog programa kojim ćete se voditi ako ostanete na načelničkoj poziciji. Koji su to glavni planovi na kojima ćete raditi ako Vam građani ponovo ukažu povjerenje?

Naš program za izbore 2016. godine nosi naziv "Razvoj 2016-2020" a osnovni ciljevi koje smo sebi zadali su:

  • Nastavak privrednog i ekonomskog razvoja Općine;
  • Nastavak izgradnje komunalne infrastrukture i zaštita okoliša;
  • Intenzivan razvoj turizma;
  • Zaštita i čuvanje ugleda boračke populacije;
  • Poboljšanje uslova obrazovanja u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja;
  • Poboljšanje uslova za pružanje medicinskih usluga;
  • Zaštita i podrška proširenju porodice;
  • Stvaranje još boljih uslova za razvoj kulture, sporta i rekreacije;
  • Završetak izgradnje saobraćajne infrastrukture;
  • Poboljšanje uslova i usluga javnog prevoza građana općine Hadžići;
  • Obezbjeđivanje planskog i racionalnog korištenja prirodnih resursa na području Općine (šuma, voda, rudnih bogatstava, minerala, obnovljivih izvora energije i dr.);
  • Intenziviranje projekata deminiranja područja koja su pod minama;
  • Osiguranje nastavka pomoći za veterinarsku zaštitu na nivou općine;
  • Rješavanje problema pasa lutalica;
  • Realizacija projekta konverzije sa klasičnih na led rasvjetna tijela na uličnoj rasvjeti na području cijele općine;
  • Obezbjeđivanje kvalitetnog elektrosnabdijevanja Općine;
  • Stvaranje infrastrukturnih i administrativnih preduslova za izgradnju novih stambenih, poslovnih, privrednih, turističkih i drugih objekata na području Općine.

Šta poručujete svojim biračima i generalno građanima općine Hadžići i šta oni od Vas mogu očekivati?

Građane Hadžića prije svega pozivam da izađu na izbore. Siguran sam da dobro znaju šta od mene mogu očekivati. Svim snagama ću se boriti za prosperitet naše općine. Radim ovaj posao već dugi niz godina, moji su rezultati vidljivi i oni znaju da mogu očekivati ogorman trud i zalaganje na putu razvoja naše općine. Realizacijom naših planova od općine Hadžići ćemo, na zadovoljstvo svih njenih građana, napraviti općinu koja će zasigurno biti jedna od vodećih u Bosni i Hercegovini. Zbog toga nastavimo razvoj zajedno.