BiH
220

Intervju / Kandidatkinja za načelnicu Hadžića Vesna Domuz: Osigurati da administracija radi po zakonu

Razgovarao: Ervin Mušinović
Vesna Domuz
Vesna Domuz
U povodu lokalnih izbora koji se u oktobru održavaju u BiH razgovarali smo s Vesnom Domuz, kandidatkinjom Demokratske fronte (DF) za načelnicu Općine Hadžići. Ona ističe kako će, ako dobije povjerenje birača, između ostalog nastojati riješiti problem "otvaranja" Općine prema građanima.

Nije jednostavna odluka kandidovati se za načelnicu općine, šta Vas je potaknulo na ovaj čin?

Činjenica da sve više građana u našoj općini sve glasnije traži promjene u općinskoj strukturi vlasti, s obzirom na to da aktuelni načelnik već tri mandata obnaša dužnost načelnika i da je sada istakao kandidaturu i za četvrti mandat ponukala je nas u OP DF Hadžići da istaknemo kandidaturu za načelnika.

U razgovoru sa građanima oni su nam rekli da se Općina odmakla od građana tj. komunikacija koja treba da postoji između građana i Općine je vrlo loša ili ne postoji uopšte u zavisnosti kako koji predsjednik mjesne zajednice obavlja svoju dužnost. Spremni smo da građanima ponudimo promjenu. Na listi za Općinsko vijeće (OV) nalaze se ljudi koji do sada nisu bili u vlasti, na listi ima mladih, žena, muškaraca, zanatlija, magistara, inžinjera, pripadnika boračke populacije i penzionera, a prvi put u historiji Hadžića imamo ženu kao kandidatkinju za načelnicu općine.

Vrijeme predizborne kampanje iskoristit ćete za predstavljanje svog programa kojim ćete se voditi ako dobijete načelničku poziciju. Koji su to glavni problemi s kojim ćete se uhvatiti u koštac ako Vam građani ukažu povjerenje?

Ukoliko dobijem povjerenje građana prvi problem koji ću nastojati riješiti je upravo "otvaranje" Općine prema građanima, te uspostavljanje ojačane i dobro organizovane mjesne zajednice i transparentnost u radu načelnika i OV s obzirom na to da se život građana odvija u mjesnim zajednicama i da oni najbolje poznaju problematiku infrastukture, gorućeg problema gradskog prijevoza, koji je naročito izražen za vrijeme školske godine obzirom na udaljenost sela i naselja od škola, puteva, socijalnih potreba, ekologije, rasvjete, sigurnosti i svega ostalog što građanima čini život lakši i ugodniji, a sve to predsjednici MZ moraju prikupiti i pripremiti za redovne sastanke sa načelnikom minimum jednom mjesečno.

Osigurati da općinska administracija radi strogo prema zakonu, ali da ih to ne sprječava da svoj rad i zakonske odredbe prilagode potrebama stranaka u postupku i na taj način im olakšaju ispunjenje njihovih zahtjeva.

Imate li u planu pokretanje novih infrastrukturnih projekata i koji od njih će biti prioritetni?

Svakako u planu je pokretanje infrastrukturnih projekata i to rješavanje parking prostora izgradnjom garaže poluotvorenog tipa, uređenje izletišta, pravljenje vidikovca, staze za brdski biciklizam, manja skijališta i sankališta za djecu u neposrednoj blizini centra Hadžića, Pazarića i Tarčina, klizalište na otvorenom i nastavak već započetih projekata.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom općinskih službi i kako komentarišete dosadašnje način trošenja budžetskih sredstava? Da li je on optimalan ili pak imate određene zamjerke?

Općinska administracija radi u okviru svojih trenutnih kapaciteta, ali je potrebna modernizacija administracije u smislu digitalizacije i uvođenja inovativnih načina komunikacije sa građanima s obzirom da su u budžetu Općine predviđena sredstva za edukaciju osoblja te ih treba racionalno iskoristiti.

Također, jako je bitno da uposlenici budu na vrijeme upoznati sa određenim izmjenama i dopunama zakona i pravila iz njihove oblasti te ih uskladiti sa obrascima i zahtjevima za ostvarivanje prava građana. Analizom izvještaja budžeta iz prethodnih godina zapazila sam da postoji određen broj stavki gdje su izdvojena sredstva za projekte, a koji nisu poznati građanima niti ima rezultata realizacije tih projekata, te ću tražiti detaljan izvještaj rada za njih.

Kojeg kandidata doživljavate najozbiljnijim konkurentnom za načelničku poziciju?

Za lokalne izbore na području naše općine kandidaturu za načelnika istakla su se tri kandidata. Oba moja protukandidata su u poziciji tj. na vlasti, u Općini koalicija SDA-BPS, te na kantonalnom nivou, jedan je aktuelni načelnik, a drugi je aktuelni ministar za boračka pitanja u Vladi KS. Samim tim imaju osigurane resurse za vođenje predizborne kampanje koje obilato koriste (na općini asfaltiranja, otvaranja škola, donacije raznim udruženjima itd. a sa kantona obilasci boračke populacije, slikanja na spomen-obilježima i podjele paketa) mada im je to u opisu redovnih poslova i zadataka koji su u ovoj predizbornoj godini naročito pojačani.

Također je potrebno istaknuti da sam ja jedini opozicioni kandidat na nivou općine s obzirom da je do sada opozicioni SDP dao podršku ministru na vlasti. Samim tim moja borba za glasove građana bit će mnogo teža i požrtvovanija.

Šta poručujete svojim biračima, ali i generalno stanovnicima općine?

Ono što mogu poručiti svojim biračima i generalno stanovnicima općine Hadžići je slijedeće: početkom 1992. godine 30 običnih građana naše općine zauzelo je strateški važnu planinu Igman i time spasilo Sarajevo pa i cijelu BiH. Danas oni su dokaz šta može uraditi obični građanin koji voli i čuva svoju zajednicu, a zamislite šta tek može uraditi 28.000 takvih građana.

Ako pobijedite na izborima, šta ćete promijeniti u odnosu građanin-načelnik?

Najvažnije što želim promjeniti u odnosu građanin-načelnik je otvorena komunikacija, zajednički rad za dobrobit naše zajednice jer sam otvorena za svaku vrstu saradnje.

Koji su za Vas najbolji potencijali općine, a koji do sada nisu bili iskorišteni?

Najveći potencijal naše općine su poljoprivreda, kojoj treba posvetiti veliku važnost, a turizam je grana privrede koja je na ovoj općini potpuno zanemarena, a pruža ogromne mogućnosti od pećine Megara do porušenih stećaka, seoskog, zimskog pa i ratnog turizma koji ima sve veći zamah u našoj državi