Velika olakšica
63

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić uručio laptope slijepim i slabovidnim osobama

Klix.ba
Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je u okviru realizacije projekta "Korištenjem računara povećana samostalnost i socijalna uključenost slijepih osoba", koji je finansirala Općina Centar, u ponedjeljak 30. oktobra 2017. godine u svojim prostorijama upriličilo podjelu pet laptopa svojim članovima s područja općine Centar. Laptope slijepim i slabovidnim osobama uručili su direktor Udruženja Fikret Zuko i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Osobe sa invaliditetom, a naročito slijepe osobe, najčešće su socijalno isključene i diskriminirane, te se zbog toga nalaze na marginama društvenih zbivanja. Iz tih razloga je potrebno kontinuirano obučavati slijepe osobe za razne vještine koje su im potrebne u svakodnevnom životu te im obezbijediti razna tiflotehnička i druga pomagala, koja bar djelimično ublažavaju posljedice koje ovakve osobe imaju zbog gubitka ili težeg oštećenja vida. U ime domaćina prisutne je pozdravio i poželio im dobrodošlicu direktor Zuko.

"Općina Centar je lokalna zajednica na čijoj teritoriji se nalazi sjedište našeg Udruženja, ali i lokalna zajednica koja već dugi niz godina podržava rad Udruženja kroz razne projekte. Ova lokalna zajednica je jedna od najodgovornijih, bar kada se radi o pružanju jednakih mogućnosti osobama sa invaliditetom. Ove godine Općina Centar prepoznala je naš projekt koji ima za cilj povećanje socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih osoba korištenjem računara. Nabavljeni laptopi su u potpunosti prilagođeni slijepim i slabovidnim licima. Općina Centar je u prošloj godini pomagala nabavku bijelih štapova i govornih satova slijepim osobama, a zasigurno je prva lokalna zajednica u državi koja je implementirala i projekt ugradnje vodilica za slijepe. Iskreno se nadamo da će Općina Centar i načelnik Ajnadžić biti primjer i drugima", istakao je Zuko.

Ajnadžić je kazao da će do kraja godine Općina Centar finansirati nabavku još pet računara za slijepe i slabovidne osobe s područja ove lokalne zajednice.

"Općinsko vijeće i općinska administracija na čijem sam čelu će biti posvećeni rješavanju problema slijepih i slabovidnih osoba s ciljem da se tim osobama olakša svakodnevni život, kretanje i samostalno funkcionisanje. Općina Centar je u budžetu obezbijedila 15.000 KM za zvučnu signalizaciju na semaforima kako bi se obezbijedilo sigurnije i lakše kretanje slijepih i slabovidnih osoba. Ova lokalna zajednica u kontinuitetu pomaže rad Udruženja slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo, a obećavam da će ta saradnja biti nastavljena i u budućnosti", dodao je Ajnadžić.

Adil Dupovac nije krio zadovoljstvo kada mu je načelnik Ajnadžić uručio laptop.

"Veoma sam obradovan laptopom koji će mi mnogo pomoći. Želim se zahvaliti načelniku Ajnadžiću i direktoru Zuki koji misle na nas i naše potrebe. Najviše volim čitati sportska dešavanja, ali i historiju i geografiju, a ovaj prilagođeni laptop će mi to olakšati", istakao je Dupovac.