Sporni objekat
41

Načelnik Općine Centar o hotelu "Pošta": Podržavam građane, potrebno je napraviti trg

B. R.
Nedžad Ajnadžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedžad Ajnadžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vijećenici sarajevske Općine Centar na današnjoj sjednici neće raspravljati o rušenju hotela "Pošta" i planiranoj gradnji sedmospratnice - potvrdio je načelnik ove lokalne zajednice. Osvrnuo se i na stav resornog ministra Faruka Kapidžića da tu treba biti izgrađen trg kako je to ranije planirano.
Objasnio je u čijoj nadležnosti je ovo pitanje.

"Suština je da je nosilac pripreme općinski načelnik. Nosilac izrade je Zavod za planiranje Kantona Sarajevo. Svi ostali subjekti učestvuju u planiranju uključujući investitora. Investitor, vlasnik ima pravo da priželjkuje nešto. Ja istrajavam na sljedećem: prva opcija je trg bez zgrade i poštujem stav stručne institucije koja se zove Institut za materijale, koja je konstatovala u pisanoj formi i dala nam potvrdu da objekt nije upotrebljiv, da je njegova statika narušena i da on predstavlja opasnost po ljude i sredstva. U tom smislu podržavamo da se objekt ukloni", naglasio je Ajnadžić.

Kako je kazao, odluku ne može donijeti Općina Centar sama te moraju biti uključeni Zavod za zaštitu i Zavod za planiranje.

"Oni su dali svoj stav i prijedlog. Dali su svoje mišljenje. Imamo pet koraka do konačnog usvajanja. Mi smo tek na drugom i na svakom koraku se mijenjaju stvari. Ostajem pri svojoj prvoj opciji, a to je da snažno podupirem ono što građani žele. To je da tamo bude trg, a da pravično obeštetimo vlasnika parcele", istakao je.

Istakao je da vijećnici jesu trebali raspravljati o ovom pitanju danas, ali da se to neće desiti zbog toga što, kako je rekao, Zavod za planiranje nije dostavio plan.

Poručio je da je i protiv nadogradnje spomenutog objekta, ali, kako je istakao, ako struka smatra da postojeći objekt treba ostati u postojećim dimenzijama, on će i to podržati.

Podsjećamo, Općina Centar ranije je planirala da će na mjestu ovog objekta biti trg. Međutim, prije nekoliko dana je objavljeno da kompanija Malagić, koja je vlasnik zgrade odnosno prostora, namjerava izgraditi novi objekt sa sedam spratova.

Ova namjera lokalne vlasti je izazvala brojne reakcije u javnosti. Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić je jučer ukazao da bi tu trebao biti izgrađen trg.

Oni koji se protive gradnji novog objekta su također jučer održali protest.