Besplatna obuka
0

Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo obišao polaznike škole skijanja na Igmanu

M. A.
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je sa saradnicima 13. januara ove godine obišao polaznike Škole alpskog i nordijskog skijanja na Igmanu.

Općina Novo Sarajevo obezbijedila je besplatnu obuku u alpskom skijanju za 90 prijavljenih novosarajevskih osnovaca. Obuke se realizuju u saradnji sa JU "Centar za sport i rekreaciju", a odvijaju se po pet dana u četiri smjene.

Pored obuke alpskog skijanja, Općina Novo Sarajevo je za učenike novosarajevskih osnovnih škola organizirala i besplatnu obuku nordijskog skijanja na Igmanu za 120 prijavljenih učenika, koju provodi Ski klub "Igman".

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako Općina Novo Sarajevo svake godine provodi tri programa sportskih aktivnosti za učenike osnovnih škola Novog Sarajeva, škole  alpskog i nordijskog skijanja, školu plivanja, a i ove godine za svu djecu organizirano je i besplatno klizanje u Vilsonovom šetalištu koje se provodi u okviru "Ledene čarolije Općine Novo Sarajevo".

Pored sportskih, reliziraju se i kulturno-obrazovne aktivnosti. Oko 200 učenika novosarajevskih osnovnih škola imaju priliku pohađati jednu od četiri radionice u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo i Dječijoj kući, a koje se provode u okviru realizacije projekta "Vanškolske aktivnosti 2019". Završna manifestacija predviđena je u januaru.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima za skijanje na olimpijskoj planini  Igman stvoreni su i neophodni uslovi za realizaciju ovog tradicionalnog projekta ove općine.

Vrijednost ugovora za pružanje usluga obuke učenika osnovnih škola s područja Općine Novo Sarajevo u alpskom skijanju iznosi 19.500 KM, dok je za nordijsko skijanje planirano 13.000 KM.