U 12 škola
585

Načelnik Nedžad Ajnadžić prvačićima podijelio torbe, pribor i udžbenike

I. P.
Prvog dana nove školske godine Općina Centar je za prvačiće iz 12 osnovnih škola sa svog područja tradicionalno organizovala podjelu školskih ruksaka sa priborom i kompletom udžbenika potrebnih za početak njihovog novog razdoblja u životu.

Tokom dana, 1. septembra 2020. godine, kada su učenici sjeli u školske klupe u Kantonu Sarajevo, načelnik Općine Nedžad Ajnadžić zajedno sa savjetnikom Mustafom Resićem i pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasminom Fazlić obišao je mališane, te im poželio uspješan početak školovanja.

"Općina Centar ima tradiciju da na početku nove školske godine svim prvačićima iz Centra pokloni školski ruksak sa priborom, a uz to smo za naše đake prvake obezbijedili i potrebne udžbenike. Osim podjele školskih torbi, pribora i udžbenika za prvačiće, Općina Centar redovno izdvaja značajna sredstva za unapređenje nastavnog procesa i poboljšanje uslova rada i boravka u obrazovnim ustanovama, počev od predškolskog pa do visokog obrazovanja, a u skladu sa mogućnostima obezbijedit ćemo sredstva za dezinfekciju i zaštitnu opremu za potrebe škola s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusa i osiguranja zaštite kako nastavnog osoblja, tako i djece. Ulaganje u znanje je najveća investicija. Čuvena latinska izreka kaže da sve što imam nosim sa sobom, odnosno da je znanje najveće bogatstvo koje čovjek ima i koje mu niko nikada ne može oduzeti. Zato draga djeco, neka vam budu sretni ovi školski dani, a vrijeme koje je pred vama iskoristite da izgradite sebe i postanete visokoobrazovani i uspješni ljudi", poručio je Ajnadžić.

Predstavnici Općine Centar po utvrđenom rasporedu obišli su osnovne škole iz Centra: Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, "Hasan Kaimija", "Vladislav Skarić", "Safvet-beg Bašagić", a u toku dana će obići i preostale škole: "Alija Nametak", "Silvije Strahimir Kranjčević", "Nafija Sarajlić", "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", "Hasan Kikić", "Isak Samokovlija" i "Musa Ćazim Ćatić".

Podsjećamo, nakon što je okončan i drugi upisni rok u augustu, u prvi razred školske 2020/2021. godine, u osnovne škole na području općine Centar, upisano je preko 600 prvačića, a Općina je za nabavku školskih torbi, pribora i udžbenika za prvačiće obezbijedila oko 90.000 maraka.