25,3 miliona KM
518

Načelnik Lukavca Edin Delić sam usvojio budžet za 2017. godinu

Piše: A. K.
Edin Delić, načelnik Općine Lukavac (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Edin Delić, načelnik Općine Lukavac (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon što u Općinskom vijeću Lukavac nije postignuta saglasnost vezano za Prijedlog budžeta za 2017. godinu, načelnik ove općine Edin Delić samoinicijativno ga je usvojio i on je već operativan, s obzirom da je danas zvanično objavljen u Službenom listu.

Naime, zaključno sa 31. martom ove godine Općina Lukavac nije imala usaglašen model finansiranja jer na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije postignuta saglasnost vezano za Prijedlog budžeta za 2017. godinu koji je uputio Delić.

Ovakvoj situaciji, između ostalog, doprinijelo je i neusaglašavnje vezano za podizanje kredita za vraćanje dugovanja koje općina ima od ranije, ali i za rješavanje određenih investicijskih projekata.

Delićev prvobitni prijedlog je bio da se kredit podigne u iznosu od šest miliona maraka sa vremenskim periodom otplate od osam godina, a potom je isti smanjen na tri miliona KM uz rok otplate od pet godina.

S obzirom da općina od 31. marta zvanično nije imala usaglašen model finansiranja, Delić je, kako je istakao za Klix.ba, iskoristio pravni lijek koji Zakon o principima lokalne samouprave predviđa za ovakvu situaciju.

"U vrijeme kada sam došao na poziciju načelnika javna rasprava po Prijedlogu budžeta mog prethodnika Dževada Mujkića je bila u toku. Taj dokument sam u cijelosti preuzeo, ali sam morao napraviti neznatne izmjene, jer mi je želja bila da to bude budžet kontinuiteta", kazao nam je Delić.

On ističe da u strukturi budžeta nije bilo izmjena, ali da je napravljeno grupisanje određenih pozicija, kao i da su se pojavile neke nove u smislu kreditnog zaduženja, koje je neophodno ostvariti zbog nagomilanih dugovanja koja su zadesila ovu općinu, kao i investicijskih projekata.

Naime, Općinu Lukavac, između ostalog terete dugovanja prema Vladi TK u iznosu od 1.700.000 KM. Riječ je o sredstvima namijenjenim za izgradnju regionalne deponije čvrstog otpada, a koju je obustavila Općina Lukavac. S obzirom da sredstva nisu vraćena, Vlada TK je pokrenula sudski proces, koji je i dobila u svoju korist.

Drugi problem predstavljaju neplaćene fakture i kratkoročni računi u iznosu od 1.200.000 KM. Delićev prijedlog je bio da se podigne kredit i izmire dugovanja, međutim, on nije naišao na odobravanje većine u općinskom vijeću.

"U ovoj godini je stupio novi zakon o finsnsijskoj disciplini po kojoj morate platiti sve obaveze, a ja sam se našao u poziciji da sve obaveze koje napravim u januaru, februaru i martu moram platiti odmah, a imamo zaostatke koje nisam mogao sanirati zbog operativnih troškova. Zbog toga sam predložio da se podigne kredit i da se riješi ova situacija", ističe Delić.

Načelnik Lukavca kaže i da je u januaru i februaru očekivao da će se postići dogovor vezano za usvajanje budžeta, međutim do toga nije došlo.

"Od većine sam tražio i da se izjasne zbog čega nisu podržali budžet, a čak je bilo i prijedloga da se sjedne i zajednički radimo na budžetu, ali to nije prošlo. Politika je bila takva - pošalji ti nama budžet ovamo pa ćemo mi amandmanima da se ubjeđujemo", nastavlja on.

Ipak, Delić je odlučio još jednom uputiti zahtjev za uvrštavanje prijedloga budžeta u proceduru, a dva dana pred održavanje posljdnje sjednice upućeno je 67 amandmanata koji, kako tvrdi, ugrožavaju samu suštinu budžeta i koji obustavljaju mogućnost funkcionisanja nekih ustavnih funkcija općina kao što su objavljivanje tendera, slanje pismonosnih pošiljki i slično.

"Očito je bila namjera da se blokiraju zaduženja kredita i da se stvori ambijent u općini da se ne može funkconisati. Nakon toga sam prijedlog odlučio povući iz rasprave i preći na narednu fazu, odnosno objavljivanje budžeta u kojem su uključena zaduženja za vraćanje dugova i investicije te u kome nisu umanjene pozicije budžetskih korisnika. Zbog toga je na neki način došlo do povećanja budžeta", pojašnjava Delić.

Za investicioni dio budžeta predviđeno je 9.600.000 KM, dok cjelokupni budžet iznosi 25.300.000 KM.

"Sve što sam uradio je utemeljeno na osnovu Zakona o principima lokalne samouprave, a blokada koja je trajala tri mjeseca zbog neusvajana budžeta danas je zvanično otklonjena", zaključuje Delić koji i dalje očekuje pregovore sa vijećnicima u cilju dodatnog rješavanja situacije u kojoj se nalazi ova općina.

Podsjetimo, na isti korak 3. aprila ove godine odlučio se i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je s manjim izmjenama usvojio svoj Prijedlog budžeta.