Poruka građanima
140

Načelnik Ilidže poručio: Budimo odgovorni, ostajte kući, proći će i ovo

E. Sk.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Povodom trenutne situacije i na osnovu savjeta struke, Senaid Memić, načelnik općine Ilidža građanima je uputio važnu poruku. Apelirao je na građane da ostanu kod kuće i da situaciju s koronavirusom shvate kao krajnje opasnu i rizičnu.

"Pozivamo na racionalno ponašanje, ne dozvolite da panika i nervoza upravlja vama i molimo vas da preporuke odgovornih štabova i ljudi izvršavate striktno. Nakon pojave slučajeva zaraze na našem području, pozivamo sve koji su imali kontakta i pretpostavke da su imali kontakte sa zaraženim, stave se u apsolutnu izolaciju i da u okviru mogućnosti smanje kontakte i sa vlastitom porodicom, pogotovo sa djecom i starima te da obavijeste nadležne općinske i medicinske službe da su poduzeli mjere izolacije (karantin)", poručio je Memić.

Također, zamolio je građane da prestanu upražnjavati sve oblike društvenih kontakata te da ne idu na sahrane ili druge skupove bez obzira na stanje zaraze.

"Ukoliko ste u mogućnosti prestanite sa svim ličnim kontaktima kako bi pomogli presjeći lanac geometrijske progresije u širenju zaraze. Kontakte obavljajte iz kuće putem telefona, interneta i maila. Molimo vas za strpljenje ukoliko imate određene probleme u organizovanju vlastitog života jer se trudimo da u nedostatku opreme i sredstava sustignemo nivo da možemo svima pomoći da smanjimo opasnost. Situacija sa širenjem bolesti zavisi od svakog pojedinca i ukoliko nam se budu dešavali propusti produžit ćemo bolest, povećati broj inficiranih i napraviti nenadoknadive štete. U ovome što tražimo od vas prihvatite da su molbe za pažnju i ozbiljnost ujedno i naredbe da se poduzme u okviru mogućnosti i više od toga sve što će pomoći stanovništvu", kazao je Memić.

Na kraju je poručio: "Ostajte kući, budimo odgovorni, proći će. Pokazali ste odnos prema zajednici. Ponosni smo na svoje stanovništo!"