BiH
235

Načelnik Efendić ugostio dobitnike nagrade za najbolju inovaciju Evrope

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je prijem za učenike Srednje elektrotehničke škole i njihove mentore, na čelu sa direktorom Fahrudinom Alihodžićem, koji su našu državu predstavljali na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju inovacija u Hrvatskoj.

Učenici ove škole postigli su vrhunske rezultate na 40. Hrvatskom salonu inovacija sa međunarodnim učešćem INOVA 2015. godine i 11. Izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova – BUDI UZOR 2015, koji su održani u Karlovcu od 5. do 7. novembra ove godine. Među učesnicima iz 17 država svijeta, na ovoj prestižnoj manifestaciji učenici Srednje elektrotehničke škole iz Novog Grada, osvojili su sedam nagrada.

"Međunarodni žiri je provjerio i ispitao sve radove, te od šest radova naših učenika, dodijelio tri zlatne, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje, a posebnu nagradu za rad 'Košarkaški semafor' kao najbolju Evropsku inovaciju od 500 inovacija, dodijelio je učeniku Nedimu Mehmediki", istakao je direktor Alihodžić.

Prilikom posjete Općini Novi Grad, osvajači ovih nagrada predstavili su svoje radove i najavili nove, koje planiraju raditi u okviru maturskih radova. Načelnik Efendić čestitao im je na postignutom uspjehu i poželio im sreću u budućem radu. Posebno je izrazio zadovoljstvo zbog toga što oni kroz svoje inovacije rade konkretne stvari. Dodao je da će Općina Novi Grad nastojati da u skladu sa svojim mogućnostima pruži podršku radu ove škole.

Osvajač posebne nagrade za inovaciju Nedim Mehmedika, kazao je da je učestvovao na dva takmičenja, na Maloj Inovi i na Međunarodnoj Fest internacionalnoj Inovi u Karlovcu i Zagrebu.

"Na Maloj Inovi u Zagrebu osvojio sam zlatnu medalju sa radom "Košarkaški semafor" koji je kasnije kvalifikovan da ide na Međunarodnu Inovu. Tu sam osvojio takođe zlatnu medalju i nagradu za najbolju inovaciju Evrope. Nagrada mi puno znači i stekao sam dosta iskustva prvenstveno za moje dalje obrazovanje, drago mi je da su prepoznali moje znanje", istakao je Mehmedika.

Pored Mehmedike, zlatne medalje osvojili su autori "Adaptivne dvorane" Husein Džananović, Izudin Bakija i Džavid Isanović. Zlatnom medaljom nagrađena je i "Tramvajska pruga", čiji su autori Habib Sarajlić, Faris Stambolić, Mahir Ligata, Mirela Begić i Elma Karačić. Srebrena medalja dodijeljena je autoru "Tipping testa" Habibu Sarajliću, dok su za "Protupožarni robot" i "Automatizovani robot skladištar", bronzanom medaljom nagrađeni Jasin Bajramović i Haris Šikić. Prijemu su prisustvovali mentori nagrađenih učenika: profesorica Muhterema Muharemović i zamjenik direktora škole Faruk Kurtović.