Lignje, nakit, košulje
443

Načelnik Breze Vedad Jusić objavio na šta je novac trošio njegov prethodnik

E. M.
Vedad Jusić (lijevo) Munib Zaimović (desno)
Vedad Jusić (lijevo) Munib Zaimović (desno)
Mladi načelnik Breze Vedad Jusić (SDA) na svojoj službenoj stranici objavio je račune reprezentacije bivšeg načelnika Breze Muniba Zaimovića (SBB) koji je budžetski novac trošio na lignje, alkohol, košulje, bombonjere, parfeme i naušnice.

Jusić je u opisu posta napisao "Pojeli se putevi, popio se poticaj", a u opširnijem statusu u sklopu kojeg se nalaze i fiskalni računi s potpisom Zaimovića je napisao da narod mora znati gdje se trošio budžetski novac u 2020. godini koja je bila obilježena pandemijom i finansijskom krizom.

"Nažalost, to je samo mali dio onoga s čim će se javnost upoznati u narednim danima i mjesecima. Neka mu je na čast i sramotu preko 100 hiljada KM duga za poljoprivredni poticaj, 800 hiljada KM namjenskih sredstava za infrastrukturu i cjelokupni dug koji je ostavio iza sebe. Neka mu je na čast i sramotu svaka čašica vina i rakije, a pila se u toku radnog vremena, izvan radnog vremena u večernjim satima i danima vikenda, praznika, pilo se i jelo širom Bosne i Hercegovine od budžetskog novca! I zbog toga je zaslužio stub srama! Narod treba i mora znati gdje su se trošili budžetski novci! Jela se jagnjetina, teletina, pastrmka, lignje na žaru, pila se rakija viljamovka, skupa vina i piva, kupovale se košulje, parfemi i naušnice, sve od budžetskog novca! Da nam se više nikad ne ponovi!!!", napisao je Jusić.

U izjavi za Klix.ba Jusić je kazao da je Zaimović u zadnje četiri godine svog mandata potrošio oko 125.000 KM, da u svemu ovome nije navodio vode, pića, cvijeće i osnovne potrebe za rad organa, ali da je njegov prethodnih trošio godine još jednu godišnju plaću.

"Sporno je i postavlja se pitanje koliko je zakonski ispravno da u toku praznika, kada se ne radi, neko može trošiti i pravdati budžetski novac. Koristio je i službeno vozilo, vikendom, poslije posla, tokom praznika. Čovjek je živio na reprezentaciji, a ne na svojoj plaći", kazao je Jusić za Klix.ba.

Na kraju razgovora je naglasio da svi načelnici koji se trenutno nalaze na funkcijama, iz svih političkih stranaka, obrate pažnju na racionalno trošenje budžetskih sredstava.

"Jednog dana će doći mladi koji će imati vremena i volje da detaljno pregledaju račune i uvjere se u trošenje budžetskog novca", poručio je Jusić.