Suđenje Ramizu Drekoviću
17

Načelnik artiljerije Četvrtog korpusa ABiH: U Kalinoviku cilj nisu bili civili, nego vojska

Dž. P.
Ramiz Dreković
Ramiz Dreković
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je, saslušanjem svjedoka Tužilaštva Nedima Hode, nastavljeno suđenje bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH) Ramizu Drekoviću za zločine nad civilima u Kalinoviku u proljeće 1995.
Hodo je inače bio načelnik artiljerije u Četvrtom korpusu Armije BiH. Jučer je kazao kako je njegova glavna dužnost bila priprema i izvođenje obuke artiljerijskih jedinica. Naređenja ja on potpisivao, a jednom mjesečno su imali sastanke s načelnicima artiljerijskih jedinica.

Pitanja Tužilaštva

Odgovarajući na pitanja tužioca Milanka Kajganića svjedok se prisjetio da je Edin Čajić od februara do aprila 1995. godine bio komandant Mješovitog artiljerijskog puka (MAP) pri Četvrtom korpusu Armije BiH. U rejonu Bjelimića, kako je kazao Hodo, u smislu odbrane kao artiljerijsko oruđe bila je jedna haubica, jedan top i jedan bacač raketa.

Tužilac je pitao kako su se donosile odluke na šta je Hodo kazao:

"Komandni korpus je donosio osnovnu zamisao, a svako je u svom rosoru razrađivao tu osnovnu zamisao. Plan dejstva sam ja sačinjavao i podnosio ga načelniku štaba koji je vršio analizu istog. Ukoliko bi bilo potrebe napravili bismo korekcije. Planovi dejstva su se sačinjavani na osnovu obaviještajnih podataka. Komadant korpusa je davao konačno odobrenje za borbena dejstva koje su dobivale počinjene jedinice. Komadant je mogao odobriti upotrebu artiljerije", rekao je Hodo.

Siromašna artiljerija

Također, on je naveo kako su bili u deficitu s projektilima te se prisjetio kako je na području Bjelimića redovno boravio tokom 1995. godine. Isto tako, kazao je, kako je postojalo sadejstvo s Prvim korpusom. Svjedok je, odgovarajući na pitanja i Tužilaštva i odbrane, rekao kako je 11. oktobra 2016. saslušan kao svjedok u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Tada je izjavio da se strogo vodilo računa o svakoj ispaljenoj granati, a i danas je Hodo ostao pri ovome stavu.

Odgovarajući na pitanja advokata Mirsada Crnovršanina, Hodo je rekao kako je Prvi korpus Armije BiH imao bolje artiljerijsko oruđe, ali i da je Četvrti korpus radio sve po pravilima i procedurama. Svjedok je svoj iskaz zaokružio riječima da Četvrti korpus po pitanju Kalinovika nije imao cilj da gađa civile, već isključivo Vojsku RS.

Advokat Mirsad Crnovršanin
Advokat Mirsad Crnovršanin

"Plan dejstva artiljerije sačinjavao je vojne ciljeve. Ramiz Dreković nije naredio gađanje civilnih ciljeva, niti sam čuo da je ikome naredio. Količine municije su bile ograničene, svaki metak se morao pravdati. Nismo imali taj luksuz da gađamo u nepoznato zbog nedostatka municije. Dreković je bio poznat po strogom poštivanju subordinacije i komande", potvrdio je Hodo navode odbrane.

Šta stoji u optužnici

Optužnica po tri tačke tereti Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Po optužnici, artiljerijske jedinice su izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći.

Kako je navedeno, u napadu izvršenom 3. juna više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvoro učenika ranjeno. U druga dva napada, ranjen je četvorogodišnji dječak i još jedan civil.