Zakon o turizmu FBiH
22

Načelnici šest općina iz Sarajeva: 70 posto prihoda od boravišne takse treba pripasti KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnici šest sarajevskih općina složni su da bi u novom Zakonu o turizmu FBiH prihod od boravišne takse u omjeru do 70 posto trebao pripasti Kantonu Sarajevo, 20 posto općinama i 10 posto Federaciji BiH.

Amandmani na Ustav Kantona Sarajevo, kao i novi Zakon o prostornom uređenju koji će se naći na narednoj sjednici Skupštine KS, svakako su teme koje definišu i određuju nove okvire nadležnosti i odnose Kantona Sarajevo i jedinica lokalne samouprave. Obostrani interes je da se i turizam, kao najbrža rastuća privredna grana, ovdje uredi na optimalan i funkcionalan način kako bi se usmjerio njegov razvoj i definisali odnosi u toj oblasti.

Upravo o ovim temama i pitanjima su na zajedničkom radnom sastanku razgovarali predstavnici kantonalne Skupštine i Vlade na čelu s predsjedavajućom Anom Babić i premijerom Elmedinom Konakovićem, gradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom te načelnicima šest sarajevskih općina Semirom Efendićem (Novi Grad), Ibrahimom Hadžibajrićem (Stari Grad), Nedžadom Ajnadžićem (Centar), Ibrom Berilom (Trnovo), Senaidom Memićem (Ilidža) i Akifom Fazlićem (Ilijaš ), dok su općine Vogošća, Hadžići i Novo Sarajevo na ovom sastanku imali svoje ovlaštene predstavnike.

Nakon sastanka saopćeno je da turizam predstavlja najbržu rastuću privrednu oblast u Sarajevu te su njegovo unapređenje i razvoj i za Kanton i za općine posebno bitni. Učesnici sastanka složili su se da ova privredna grana treba biti u nadležnosti Kantona i FBiH te da bi prihod od boravišne takse, u omjeru do 70 posto, trebao pripasti Kantonu Sarajevo, 20 posto općinama i 10 posto Federaciji BiH.

"Vrlo nam je bitan razvoj turizma i razvoj Sarajeva kao zanimljive i kvalitetne turističke destinacije. Važno je i općinama da unaprijede svoje kapacitete. Zbog toga smo spremni da osim onih 20 posto općinskog prihoda od boravišne takse, iz Budžeta Kantona usmjerimo i investiramo u podizanje i poboljšanje turističke ponude sarajevskih općina", poručio je premijer Konaković sa zajedničkog sastanka.