Godinu poslije
17

Nabavka o kojoj su pisali i svjetski mediji: MUP RS još uvijek nije kupio 2.500 puški

Piše: Er. M.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
U februaru prošle godine posebno aktuelno pitanje u Bosni i Hercegovini bila je nabavka 2.500 puški za potrebe policije bosanskohercegovačkog entiteta RS. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a potvrdili su za Klix.ba kako ova kupovina do danas nije realizovana.

Odluku o nabavci naoružanja za MUP RS donijela je vlada tog entiteta na sjednici održanoj 20. septembra 2017. godine. Tada je donesen zaključak o potrebi za naoružanjem i municijom za policiju u RS-u te je odobreno da se kupi naoružanje u vrijednosti od 967.284,62 dolara.

Tako je MUP RS naručio automatske puške MO5E1 kalibra 7,62 mm i to 1.500 komada te automate M92 kalibra 7,62 mm također 1.000 komada. U izjavi iz MUP-a RS je navedeno da će oružje koristiti u vlastite operativne svrhe te da će biti krajnji korisnik opreme, odnosno da oružje neće koristiti za aktivnosti vezane za hemijsko, biološko ili nuklearno oružje. Također, obavezali su se da neće izvoziti kupljeno oružje ili ga na neki drugi način preprodavati bez saglasnosti nadležnih institucija.

Oružje je naručeno u kompaniji Zastava oružje iz Kragujevca, a rok isporuke bio je 1. i 2. mart 2018. godine.

Ovim povodom kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a pitanjem da li su ikada nabavili oružje, s kim je na kraju zaključen ugovor i kada.

"S obzirom na to da je istekla dozvola za uvoz, Direkcija za promet naoružanja je tražila produžetak roka za uvoz, odnosno dozvole, tako da kupovina još nije realizovana", kazali su nam iz MUP-a RS.

O nabavci 2.500 puški za potrebe policije RS-a u februaru 2018. godine pisao je i list Guardian. Britanski medij objavio je kako je "kupovina 2.500 novih automatskih puški za policiju RS-a izazvala zabrinutost zbog separatističkih namjera regionalne vlade i produbljivanja ruskog utjecaja u podijeljenoj i ekonomski deprimirajućoj zemlji".

Ovaj proces dovođen je u vezu s Rusijom s obzirom na to da je oružje trebalo biti isporučeno iz Srbije "sedmicu prije otvaranja Centra za obuku MUP-a RS u kojem će obuku entitetskih specijalaca vršiti operativci iz Rusije".