Neprospavana noć
10

Na zgarištu uništene tuzlanske pijace: Policija istražuje uzroke požara

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Istražni timovi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštva Tuzlanskog kantona jutros su počeli obavljanje uviđaja na Gradskoj pijaci u Tuzli, na kojoj je jučer izbio stravičan požar.

Proces obavljanja uviđaja jučer nije mogao početi jer je vatra na određenim dijelovima tinjala do kasnih poslijepodnevnih sati.

Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik Kantonalnog tužilaštava u Tuzli Admir Arnautović, na mjesto događaja jutros su stigla dva kantonalna tužioca, dva sudska vještaka protivpožarne i elektro struke i istražni timovi MUP-a TK koji će utvrditi tačan uzrok nastanka požara.

"Istražni timovi MUP-a TK će pokrivati različite segmente. Jedan dio će raditi na uviđaju, dok će drugi provoditi ostale istražne radnje koje je potrebno poduzeti kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ovaj događaj", rekao nam je Arnautović.

Neprospavana noć je iza pijačnih trgovaca koji su jučer ostali bez svojih radnih mjesta, ali i robe koju su nabavili za proljetnu sezonu. Prema njihovim izjavama, većina ih je podigla kredite kako bi ponuda na njihovim štandovima bila što raznovrsnija, ali se sve pretvorilo u pepeo za nekoliko minuta.

Prava drama odvijala se jučer u Tuzli kada je veliki požar zahvatio pijacu koja je smještena u centru grada. Trgovci su imali svega nekoliko minuta da napuste ovo područje na kojem je vatra doslovno gutala dio s odjećom i obućom.

Brojni građani s nevjericom su posmatrali vatru i gusti crni dim koji se za nekoliko sekundi nadvio nad Tuzlom, a prema ranijim izjavama pijačnih prodavaca, uzrok požara najvjerovatnije je eksplozija plinskih boca koje su se nalazile na Gradskoj pijaci.

Prema njihovim navodima, nakon toga je uslijedilo varničenje na električnim instalacijama, što je dovelo do pojave vatre na više dijelova ove građevine.

Na mjestu događaja vatru je gasilo skoro 40 vatrogasaca, a na terenu su djelovali i službenici MUP-a TK te Službe hitne medicinske pomoći.

Prilikom požara povrijeđena je 21 osoba, među kojima su i tri policajca. Prema informacijama iz tuzlanske Hitne pomoći, od ukupnog broja povrijeđenih, jedna osoba je zadobila opekotine, zabilježena je povreda usljed pada, dok su ostali povrijeđeni udisanjem dima.

Trgovci kojima je rad na pijaci predstavljao jedini izvor prihoda jutros su nijemo posmatrali zgarište, a jedinu svjetlost vide u obećanju gradske vlasti da će što prije na četiri mjeseca dobiti besplatno korištenje štandova na očuvanom dijelu pijace ili na takozvanoj Maloj pijaci koja se nalazi u naselju Brčanska Malta.

Podsjetimo, na jučerašnjoj vanrednoj sjednici kolegija gradonačelnika Tuzle odlučeno je da se unutrašnjom preraspodjelom budžeta osigura 55.000 KM kako bi Javno preduzeće Tržnice-pijace moglo nastaviti raditi nakon požara.

Također, za osobe koje unajmljuju štandove na tuzlanskoj pijaci će biti osigurano skoro 50.000 KM interventne pomoći uz besplatno korištenje štanova u trajanju od četiri mjeseca.

Gradska pijaca u Tuzli u cijelosti je rekonstruisana prije nekoliko godina, čemu su se pijačni trgovci radovali jer su konačno dobili znatno bolje uslove za rad.

Međutim, danas razmišljaju samo o tome kako se izvući iz problema u kojem se trenutno nalaze.

Tačan uzrok nastanka požara će biti poznat po okončanju istrage, a uviđaj koji je jutros počeo, kako saznajemo, trajat će satima.