|

Na zajedničkoj sjednici entitetskih vlada jedna od tema i borba protiv sive ekonomije

Na zajedničkoj sjednici entitetskih vlada jedna od tema i borba protiv sive ekonomije
0
Klix.ba
3.3.2017. u 14:34
9
komentara
0

dijeljenja
Na zajedničkoj sjednici entitetskih vlada jedna od tema i borba protiv sive ekonomije Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Federalna vlada prihvatila je Informaciju o inicijativi za izradu Akcionog plana Vlade FBiH za borbu protiv sive ekonomije.
Federalno ministarstvo trgovine je zaduženo da, u periodu od 60 dana, u saradnji sa Uredom premijera Federacije BiH, Federalnim ministarstvom finansija, Federalnim ministarstvom pravde, Poreznom upravom FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, pripremi i uputi Vladi FBiH Prijedlog akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Ovim planom će biti identificirane prioritetne kratkoročne i srednjoročne aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju smanjenje sive ekonomije u FBiH, posebno u sektorima građevinarstva, turizma i ugostiteljstva i trgovine (uključujući i internet trgovinu).

Federalno ministarstvo trgovine je obavezano da u pripremi Akcionog plana obavi konsultacije u okviru nadležnih institucija Vlade Republike Srpske, kao i sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, kako bi u Akcioni plan bile uvrštene aktivnosti čiju primjenu će biti neophodno koordinirati s Vladom Republike Srpske i nadležnim državnim institucijama.

Također, Federalno ministarstvo trgovine je zaduženo da u pripremi Akcionog plana konsultira iskustva drugih zemalja u regiji koje imaju usvojene nacionalne programe ili planove za borbu protiv sive ekonomije i da tokom pripreme Akcionog plana konsultira međunarodne finansijske institucije, USAID i druge međunarodne agencije, Udruženje poslodavaca FBiH, predstavnike relevantnih industrija, kao i sindikalne i nevladine organizacije koje su aktivne u ovoj oblasti.
Vlada FBiH će pitanje borbe protiv sive ekonomije kandidirati za dnevni red zajedničke sjednice entitetskih vlada, koja je planirana za 9.3.2017.godine.

Federalna vlada, također, predlaže da na ovoj sjednici u Banjoj Luci budu uključeni i realizacija obaveza iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period 2015.-2018. godina, informacija o putnim komunikacijama, s posebnim osvrtom na Koridor 10, te pitanje koordinacije u pripremi budućih zajedničkih sjednica entitetskih vlada.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...