Tražit će poništavanje?
128

Na zahtjev zastupnika iz RS-a zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma BiH zbog Schmidtovih izmjena

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za 18. april, četvrtak u 12 sati, a na dnevnom redu je samo jedna tačka.

Državni zastupnici će razmatrati "aktuelnu političku situaciju u institucijama BiH - ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s članom IV. a) Ustava BiH".

Održavanje ove 13. hitne sjednice su predložili poslanici Sanja Vulić (SNSD), Obren Petrović (SNSD), Ljubica Miljanović (Srpski klub), Milorad Kojić (SNSD), Milan Petković (Srpski klub), Miroslav Vujičić (SNSD) i Čedomir Stojanović (Srpski klub). Među predlagačima nema opozicionih zastupnika iz RS-a.

Petković je ranije najavio da se uskoro može očekivati sjednica o poništavanju izmjena Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Međutim, on ne očekuje da će takav prijedlog dobiti podršku bošnjačkih parlamentaraca, stoga bi Narodna skupština RS-a mogla završiti započeto usvajanje izbornog zakona RS-a.

No, u predloženom dnevnom redu se ne objašnjava da li će tema biti upravo poništavanje zakona ili će iz SNSD-a doći neki drugačiji prijedlozi.

Sjednici će prethoditi Kolegij Predstavničkog doma državnog parlamenta na kojem članovi mogu dodatno predložiti teme dnevnog reda.