Sarajevo
181

Na Vracama odana počast žrtvama fašizma: Težimo zajedništvu, a ne novom pisanju historije

A. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na spomen parku Vraca u Sarajevu večeras je odana počast žrtvama fašističkog terora u glavnom gradu BiH u periodu od 1941. do 1945. godine kojem su prisustvovali antifašisti i potomci žrtava, kao i poznate ličnosti iz kulturnog i političkog života.

Prisutni su odali počast ubijenim građanima Sarajeva za vrijeme Drugog svjetskog rata polaganjem cvijeća na spomen obilježje, a bh. pozorišni glumac Dragan Jovičić je ovom prilikom izrecitovao i prikladan tekst.

"Bilo ih je 28, bilo ih je 5.028, bilo ih je više nego što je u jednoj pjesmi. Bilo ih ljubavi, sad bi bili očevi. Sad ih više nema! Mi koji smo po peronima jednog vijeka odbolovali samoće svih svjetskih Robinzona, mi koji smo nadživjeli tenkove i nikog nismo ubili, mala-velika moja, večeras ćemo za njih voljeti", kazao je u jednom dijelu svog obraćanja prisutnima glumac Dragan Jovičić.

Potpredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić kazao je da su se svi prisutni okupili na Vracama kako bi se sjetili svih nevino stradalih građana Sarajeva tokom Drugog svjetskog rata te da se s ovog mjesta pošalju univerzalne poruke mira i ljubavi, kako političarima i crkvenim velikodostojnicima tako i svim ljudima širom svijeta.

"Bitno je da imamo iste povratne poruke ljubavi, solidarnosti, mira i zajedništva, a ne da nam stalno kopaju po prošlosti i da nam na svoj način ispisuju historiju kakvu oni smatraju da se desila", kazao je Skenderagić.

Govoreći o misi za Bleiburg koja će se sutra održati u u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, Skenderagić je naglasio da je u tome politika upetljala svoje prste.

"I to na način koji je povrijedio antifašističke tradicije ovog grada. Sarajevo je pretrpjelo dosta toga, njega su mnogi osvajali, ali ga nisu uspjeli pokoriti i zato se kod njegovih građana pojavio otpor i želja da se kaže da nije uredu da onima koji su činili stravične zločine u ovom gradu budu održane vjerske i obredi. Moja poruka bi bila svima da se ne upliću u historiju, neka prepuste stručnjacima da daju svoj sud o tome, a da se za razliku od toga posvetimo boljoj budućnosti", zaključio je Skenderagić.