XTR Otvoreni dani letenja
1

Na vojnom aerodromu Rajlovac predstavljene ultra lake letjelice

Piše: N. Grabovica
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zračno sportska manifestacija XTR Otvoreni dani letenja 2012. danas je i zvanično otvorena na vojnom aerodromu Rajlovac u Sarajevu.

Medijima i VIP gostima su prezentirane ultra lake letjelice, a profesionalni piloti su izveli i probne letove. Kako je za Klix.ba kazao Ferenc Varga, projekt menadžer Udruženja XTR, koje je i organizator, ova manifestacije je 2010. godine održana u Banjoj Luci te je zbog interesa građana odlučeno da se ove godine napravi i u Sarajevu.

"Želja nam je predstaviti ovaj sport i letjelice svim građanima BiH, prikazati im njihove mogućnosti i najnoviju tehniku. Inače, ovo su sportske letjelice i samim tim ne spadaju u generalnu avijaciju. Ljudi koji vole letenje za nekih 10.000 eura mogu sebi priuštiti ovako nešto, dok ima letjelica koje koštaju po stotinu i više hiljada", kazao je Varga.

Atila Filipović, jedan od pilota ultra lakih letjelica ispričao nam je kako se još od 1986. godine počeo baviti ovim sportom.

"Oduvijek sam volio letjeti te sam zbog toga svoju satisfakciju našao u ovom sportu. U poređenju sa pravim avionima i helikopterima, ove letjelice vam pružaju istu mogućnost letenja, dok koštaju mnogo manje te je dosta lakše upravljati njima”, naglasio je Filipović.

Manifestacija će trajati i naredna dva dana, a građani koji posjete vojni aerodrom u Rajlovcu imati će priliku vidjeti ove letjelice i njihove mogućnosti te se za malo novca i provozati njima.