Predsvjetsko prvenstvo
53

Bjelašnica će ugostit pilote paraglidera iz cijelog svijeta

Klix.ba
Bosna i Hercegovina i olimpijska ljepotica Bjelašnica domaćin su Predsvjetskom prvenstvu u preciznom slijetanju paragliderom na cilj.

Organizacija ovog velikog takmičenja povjerena je Extreme sport klubu Sarajevo, koji tradicionalno na Bjelašnici organizuje već dobro poznato takmičenje Sarajevo open air, u saradnji sa Paragliding klubom Romanija s Pala.

Takmičenje će biti održano od 23 do 26. augusta, takmičari će polijetati sa lokacije Trosjed, dok će cilj biti u Babinom Dolu, gdje će posjetioci nesmetano moći pratiti slijetanje paraglidera. Do sada su svoje učešće putem internet prijave potvrdile reprezentacije Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Njemačke, Kolumbije, Indonezije, Japana i Turske.

Ostale reprezentacije će svoje učešće zvanično prijaviti tokom prvog dana takmičenja. Očekuje se da će svoje vještine pokazati blizu 100 pilota iz cijelog svijeta.

"Ovo takmičenje je izuzetno važno za razvoj i popularizaciju paraglidinga u Bosni i Hercegovini, jer će naši domaći piloti imati priliku sakupljati iskustva i znanja pilota svjetske klase. Ovo je sjajna promocija BiH i njenih prirodnih potencijala, što bi trebali shvatiti i državni organi, te već naredne godine, kada ćemo na Bjelašnici organizovati Svjetsko prvenstvo, ozbiljnije podržati ovu manifestaciju. Građanima obećavamo nezaboravan provod i prizore na Babinom Dolu. Imat će prililiku vidjeti letove paraglidera, a svakako će moći sa iskusnim pilotima letjeti u tandemu, koji će tokom takmičenja po promotivnim cijenama biti dostupni svima", kaže Mirvad Zenuni, direktor takmičenja i predsjednik Extreme sport kluba Sarajevo.

Regularnost takmičenja će pratiti FAI delegatkinja Nikki Bodill, koja dolazi iz Engleske.