Na Bjelašnici
1

U petak počinje Predsvjetsko paraglajding prvenstvo

FENA
Predsvjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom na cilj počinje u petak, 24. augusta, i trajat će do 26. augusta na sarajevskoj planini Bjelašnici.

Organizator takmičenja je Extreme sport klub Sarajevo, a najavljeno je učešče ljubitelja ovog sporta iz BiH, zemalja regiona i svijeta.

Član i portparol Extreme sport kluba Sarajevo Mirvad Zemuni kazao je Feni da je organizacija takmičenja protekla bez problema, ali da će zbog vremenskih uvjeta na Bjelašnici doći do izmjene lokacije takmičenja.

"'Iznenadio nas je jak južni vjetar koji nije bio prognoziran za danas, tako da nismo mogli odraditi jutarnji trening. U ovo doba godine uobičajen je sjeverni vjetar što nam odgovara za slijetanje u Babin dol. Sutra bi trebalo biti bolje, ali ipak smo iz sigurnosnih razloga odlučili da takmičenje održimo na južnoj strani Bjelašnice, odnosno na sletištu na Ivanovom polju", objasnio je Zemuni.

Dodao je da je do sada u Sarajevo stiglo oko 30 takmičara iz zemalja koje nisu tako blizu BiH, te da organizatori očekuju dolazak ostalih u toku dana.

Posjetioci koji žele gledati takmičenje mogu doći do Ivanovog polja starim makadamskim putem koji je obnovljen i prohodan za manje putničke automobile.

Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom bit će održano naredne godine na Bjelašnici u istom vremenskom periodu.