Ljubav prema planini
73

Na Vlašiću otvorena zimska sezona, u naredna tri dana bit će ostvareno 10.000 noćenja

E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Prigodnim programom i otvorenjem izložbe retro fotografija"Vlašić" zvanično otvorena zimska turistička sezona za područje Srednje Bosne.

Na Vlašiću je danas, uz prisustvo predstavnika iz javnog i privatnog sektora sa područja kantona Srednje Bosna otvorena zimska turistička sezona, od koje se, kako je rečeno, sudeći po najavama dolazaka gostiju, očekuje mnogo.

Podsjetivši da zimska sezona na području srednje Bosne kontinuirano obiluje brojnim sportskim i zabavnim sadržajima, direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević, kazao je da su i ove godine Vlašić i Srednja Bosna u fokusu medija i posjetitelja.

Kako je kazao Matošević, rezervacije smještajnih kapaciteta u narednom periodu, potvrđuju da vlada ogromno interesovanje za zimovanjem prvenstveno na Vlašiću ali i drugim ski centrima na području Srednje Bosne te da će se, prema procjenama i broju posjetitelja koji trenutno borave na planini Vlašić, u ova tri dana ostvariti do 10.000 noćenja.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Travnik Kenan Dautović koji je zvanično otvorio izložbu retro fotografija Foto Korić, poznate fotografske porodice iz Travnika pod nazivom "Vlašić", koju je priredio Adnan Bešlagić.

"Tradicionalno se okupljamo na Vlašiću u ovo doba godine, a Općina Travnik svake godine nastoji učiniti novi iskorak. Ove godine najvažniji novitet jeste stavljanje u punu funkciju Ureda Turističke zajednice Općine Travnik te očekujemo da ćemo i kroz uspostavljanje turističko - informativnog centra omogućiti turistima poboljšanu uslugu", kazao je Dautović te dodao:

"Nastavili smo također i sa uvođenjem reda u oblasti imovinsko - pravnih odnosa, te je već sve više privrednika i obrtnika koji registriraju svoju turističku djelatnost na adekvatan način. Pristupili smo izradi regulacionog plana Babanovac - istok u kojem je sigurno najznačajnija stavka izgradnja potpuno nove ceste ispod Baby ski-lifta i otvaranje ogromnog kapaciteta parkirnog pristora. Odluka o komunalnom redu koja će urediti oblasti koje nisu zadovoljavajuće je pri samom kraju i stupit će na snagu vjerovatno idućeg mjeseca."

Dautović je svim dionicima iz turističkog sektora na Vlašiću je poželio uspješnu turističku sezonu, te istaknuo da upravo današnja izložba fotografija "Vlašić" jasno pokazuje gdje smo bili i šta je sve zapravo u proteklim godinama urađeno i unaprijeđeno.

Zimsku turističku sezonu otvorenom je proglasio premijer Vlade SBK/KSB Tahir Lendo, a posjetitelji na Vlašiću će večeras i u naredna dva dana imati priliku uživati u izuzetno zanimljivom programu, druženju sa Djeda Mrazom i igrama bez granica, kao i koncertima popularnih muzičkih zvijezda u okviru manifestacije “Šankanje”.

Dvanaesto izdanje najvećeg zimskog festivala u BiH, popularno „Šankanja“, koje u saradnji sa TZ SBK/KSB organizira agencija Sol Azur & Buena Vista, ove godine na Vlašić dovodi regionalne muzičke zvijezde Halida Bešlića, Lepu Brenu, Borisa Režaka, Antoniju Čerkez, Nenu Murića i druge.

Direktor preduzeća Vlašić ski Goran Šarić je kazao da se još samo očekuju veće snježne padavine, te da su sve pripreme završene, kao i da nije došlo do značajnog povećanja cijena ski karata u odnosu na prethodne godine.

Zvanično otvorenje zimske turističke sezone obilježava se u organizaciji Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, pod pokroviteljstvomVlade Srednjobosanskog kantona, Ministarstva privrede SBK/KSB i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB, Općine Travnik i BH Telecoma.