BiH
147

Na Višegradskoj kapiji obilježeno oslobađanje Sarajeva od fašizma

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Polaganjem vijenca na spomen-ploču narodnog heroja Mustafe Dovadžije počelo je obilježavanje ulaska prvih partizanskih jedinica kroz Višegradsku kapiju tokom oslobođenja Sarajeva 5. aprila 1945. godine.

"To je jedan od najvažnijih i najznačajnijih historijskih datuma u BiH. U svakom slučaju, ovaj događaj je značio ukupan preokret u razvoju grada Sarajeva jer se Sarajevo nakon oslobođenja razvilo", istakao je Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo (KS).

Čomić je rekao da su kroz vrata na Vratniku ušle prve partizanske jedinice 5. aprila.

"Ovo je bio crveni Vratnik u kome se Valter Perić osjećao najsigurnije, prema njegovim kazivanjima", pojasnio je Čomić.

Nekadašnja članica SKOJ-a i partizanka Nađa Biser-Taso također je prisustvovala današnjem obilježavanju.

"Ovo je veliki dan, a meni posebno pričinjava zadovoljstvo što se kontinuirano održava ova manifestacija i podsjeća ljude na te herojske dane koji su zaista bili herojski", porućila je Taso.

Podsjetila je da je ona bila prvoborac 16. muslimanske brigade, prije nego je ušla u Sarajevo.

"Kada je Sarajevo oslobođeno ja sam se nalazila u Tuzli na dužnosti sekretara okružnog komiteta SKOJ-a", prisjetila se Taso. Prema njenim riječima, u oslobađanju Sarajeva su učestvovali ljudi svih nacionalnosti. "Bio je tu drugi, treći i peti korpus sa sedam divizija, sa 28 pješadijskih brigada i nekoliko artiljerijskih. To je bila ogromna ljudska snaga, a što se tiče tehnike zaostajali smo za neprijateljem. Trebalo je grad zauzeti, ali i sačuvati od razaranja", pojasnila je Taso. Nakon toga položeni su vijenci na spomen-obilježje borcima 1992. - 1995. kao i na spomen-obilježje borcima na Višegradskoj kapiji.

Programom obilježavanja predviđen je i čas historije kod Višegradske kapije na Vratniku.