Početak akademske godine
0

Na Univerzitetu u Zenici upisano 712 brucoša, pokrenuta dva nova studijska programa

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na Univerzitetu u Zenici danas je počela nova akademska godina, a prijem za brucoše upriličili su rektor Univerziteta Jusuf Duraković i ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.

Svečani prijem za brucoše organizovan je na svim fakultetima Univerziteta u Zenici, a ministar Kozlić je u obraćanju brucošima kazao da UNZE pruža sve što je potrebno mladom čovjeku da dođe do vještina i znanja koja će mu trebati u životu, ali i da, kao i svaki drugi univerzitet, otvara svijet mladom čovjeku kako bi putem univerziteta, putem predavanja i istraživanja, sagledao cjelinu vlastitog života i svijeta u cjelini.

"Univerzitet nije isključivo i samo prostor stjecanja vještina i znanja, nego je on znatno širi. Prostor Univerziteta u Zenici je prostor najviših mogućih sloboda, to su akademske slobode, a danas sam prenio studentima da imaju to na umu i da iskoriste svaki trenutak kako bi stekli i vještine i znanja, ali i došli do dragocjenih iskustava", navodi ministar Kozlić.

Ovu akademsku godinu na Univerzitetu u Zenici upisalo je 712 brucoša, a rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković je kazao da nova akademska godina počinje s dva nova studijska programa.

"Uvažavajući sve okolnosti zadovoljni smo s brojem upisanih studenata. Otvorili smo studijske programe zaštita na radu i zaštita okoliša jer smo smatrali da su perspektivni u narednim godinama. Razmišljat ćemo i o otvaranju novih programa koji će biti produktivniji kako bi studenti koji završe studij što prije pronašli zaposlenje", zaključio je Duraković.