"Sila nebeska"
2.1k

Na ulazu u Bihać podignuta zastava Petog korpusa Armije RBiH

Klix.ba
U sklopu obilježavanja jubilarne 25. godišnjice formiranja 5. korpusa Armije R BiH Gradska uprava Bihaća zajedno sa Organizacionim odborom za obilježavanje 25. godina od formiranja "Sile nebeske" organizirao je svečanost podizanja ratne zastave 5. korpusa na jarbol koji je postavljen na jedan od najprometnijih ulaza u grad Bihać.

Zastavu su uz intoniranje državne himne zajednički podignuli Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać i prvo ratni komandant 5. Korpusa general Ramiz Dreković.

"Simbolika danas postavljenog jarbola sa ratnom zastavom 5. korpusa jeste u tome što se on nalazi na početku puta 5. korpusa, odnosno ceste Bihać – Sarajevo kojom su išli i borci 5. korpusa oslobađajući okupirane teritorije. Ovo je prvi korak ka simboličnom obilježavanju datuma od značaja za naš grad i državu BiH. Tako ćemo već na Dan državnosti ovdje postaviti državnu zastavu, a za Dan grada Bihaća i zastavu našeg grada", kazao je gradonačelnik Fazlić.

Zahvalivši se Gradskoj upravi na realizaciji postavljanja jarbola i zastave 5. korpusa Armije RBiH, Husein Rošić, premijer USK-a i general Ramiz Dreković istakli su da se ovakvim potezima stvara kolektivna svijest kod građana Bihaća i USK-a o herojskom 5. Korpusu i njegovom značaju za odbranu države BiH.

"Prorade uistinu neke pozitivne emocije prilikom dizanja ratne zastave 5.korpusa Armije R BiH i sretan sam što smo se okupili u velikom broju i prisjetili se boraca 5. Korpusa koji zaslužuju poštovanje i sjećanje a posebno oni koji su dali živote za slobodu. Naravno ispit zrelosti ćemo položiti tek kada budemo rješili djecu naših šehida i status svakog pripadnika koji je uzeo učešće u odbrani države BiH kazao je general Ramiz Dreković. U sklopu obilježavanja Dana 5. korpusa Armije R BiH delegacije Grada Bihaća, Vlade USK-a, boračkih organizacija i udruženja, te predstavnici političkih stranaka položili su cvijeće na centralno spomen obilježje braniocima grada na mezarju Humci i posjetili vojnu bazu Adil Bešić.