{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na UKC Tuzla urađena embolizacija mioma

F
5.7.2013. u 16:19
11
1
Na UKC Tuzla urađena embolizacija mioma
11
Na UKC Tuzla urađena embolizacija mioma
Foto: UKC Tuzla
Na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla održana je konferencija povodom urađene embolizacije mioma maternice i vaskularnog tumora invazivnom metodom.
Riječ je o minimalno invazivnoj metodi koja se radi pod lokalnom anestezijom, a podrazumijeva plasiranje katetera kroz prepone u arterije nakon čega se obustavi krvna opskrba mioma na lijevoj i desnoj strani.

Nakon embolizacije arterija, zbog nedostatka krvi miom se smanjuje što dovodi do njegovog odumiranja.

"Ova procedura koja je urađena prije nekoliko dana na Klinici za radiologiju i nuklarnu medicinu doprinos je našim nastojanjima da ostavarimo našu misiju i planove. Embolizacija predstavlja jednostavan i brz zahvat bez komplikacija i s vrlo visokim postotkom uspješnosti", izjavio je v.d. direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc.dr. Nešad Hotić, istaknuvši da je i sa ekonomskog aspekta riječ o proceduri čija je cijena manja u odnosu na cijenu hiruške operacije.

Uvođenjem novih procedura u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla želi se postići samo jedan cilj, a to je benefit za pacijenta – dodao je dr.Hotić.

Na konferenciji, o rizičnim grupama i značaju ove procedure govorio je i načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a Tuzla doc.dr. Haris Huseinagić.

"Rizičnu grupu za nastanak mioma maternice predstavljaju žene u reproduktivnoj dobi, kojih je prema statistici u Tuzlanskom kantonu oko 200 000, od čega je 100 000 potencijalno oboljelih od mioma, a 5 do 10% njih zahtjeva ozbiljan tretman", izjavio je dr. Huseinagić.

Pojasnio je da ono što se do sada radilo u ovom, ali i drugim centrima u BiH je histerektomija, tj. odstranjivanje maternice, a uvođenjem ove procedure u mogućnosti su da bez radikalnih pristupa riješe problem.

Embolizacija je jednostavan i brz zahvat bez komplikacija i sa vrlo visokim postotkom uspješnosti, a pacijenti se iz bolnice otpuštaju dan do dva nakon zahvata, istaknuli su na konferenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: