{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na UKC Tuzla urađena embolizacija mioma

F
5.7.2013. u 16:19
11
1
Na UKC Tuzla urađena embolizacija mioma
11
Na UKC Tuzla urađena embolizacija mioma
Foto: UKC Tuzla
Na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla održana je konferencija povodom urađene embolizacije mioma maternice i vaskularnog tumora invazivnom metodom.
Riječ je o minimalno invazivnoj metodi koja se radi pod lokalnom anestezijom, a podrazumijeva plasiranje katetera kroz prepone u arterije nakon čega se obustavi krvna opskrba mioma na lijevoj i desnoj strani.

Nakon embolizacije arterija, zbog nedostatka krvi miom se smanjuje što dovodi do njegovog odumiranja.

"Ova procedura koja je urađena prije nekoliko dana na Klinici za radiologiju i nuklarnu medicinu doprinos je našim nastojanjima da ostavarimo našu misiju i planove. Embolizacija predstavlja jednostavan i brz zahvat bez komplikacija i s vrlo visokim postotkom uspješnosti", izjavio je v.d. direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc.dr. Nešad Hotić, istaknuvši da je i sa ekonomskog aspekta riječ o proceduri čija je cijena manja u odnosu na cijenu hiruške operacije.

Uvođenjem novih procedura u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla želi se postići samo jedan cilj, a to je benefit za pacijenta – dodao je dr.Hotić.

Na konferenciji, o rizičnim grupama i značaju ove procedure govorio je i načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a Tuzla doc.dr. Haris Huseinagić.

"Rizičnu grupu za nastanak mioma maternice predstavljaju žene u reproduktivnoj dobi, kojih je prema statistici u Tuzlanskom kantonu oko 200 000, od čega je 100 000 potencijalno oboljelih od mioma, a 5 do 10% njih zahtjeva ozbiljan tretman", izjavio je dr. Huseinagić.

Pojasnio je da ono što se do sada radilo u ovom, ali i drugim centrima u BiH je histerektomija, tj. odstranjivanje maternice, a uvođenjem ove procedure u mogućnosti su da bez radikalnih pristupa riješe problem.

Embolizacija je jednostavan i brz zahvat bez komplikacija i sa vrlo visokim postotkom uspješnosti, a pacijenti se iz bolnice otpuštaju dan do dva nakon zahvata, istaknuli su na konferenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: