Godišnjica genocida
1.6k

Na trgu u centru Salzburga izložena imena 8.372 srebreničke žrtve

Klix.ba
Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja BH Dijaspora, KUD Behar i KUD Safir po peti put organizuju manifestaciju obilježavanja dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Cilj manifestacije je da se prisjeti nevino stradalih žrtava, podijeli bol i tugu s majkama Srebrenice, probudi svijest, podsjeti austrijska i svjetska javnost na žrtve genocida u Srebrenici te da se ukaže na posljedice netolerancije i rata, ali i da suživot nema alternativu i da društvo osuđuje svako nametanje etničkih granica.

Takva Srebrenica je bitan simbol za snage koje se bore za mir, respekt i toleranciju društva u Evropi, u kojoj ekstremno desničarske stranke, sa svojim proklamacijama o neodrživosti etničkog pluralizma, zauzimaju sve značajniju političku ulogu.

Javna manifestacija povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici održana je u utorak, 11. jula 2017. godine u centralnom dijelu grada Salzburga.

Na zidu dužine 44 metra izložena su imena 8.372 nevino stradale žrtve. Te izložba 10 crno-bijelih fotografija autora Muhameda Mujkića, koje na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalazaka u masovnim grobnicama na području cijele BIH, do konačnog smiraja u Potočarima.

"Želimo da apelujemo na Parlament Bosne i Hercegovine da 11. juli proglasi danom žalosti u Bosni i Hercegovini. Od UN-a očekujemo, ako već nisu mogle sprovesti u djelo svoju rezoluciju o zaštićenoj zoni, iskažu minimum poštovanja i ljudske savjesti te proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici", navedeno je u saopćenju koju potpisuju Organizacioni tim "Srebrenica - 2017 - Salzburg", BH Dijaspora Salzburg, KUD Behar i KUD Safir.