BiH
17

Na Times Squareu u New Yorku dobrodošlicu Novoj godini poželjelo milion ljudi

Piše: E. F.
Doček nove godine u New Yorku (Foto: EPA)
Doček nove godine u New Yorku (Foto: EPA)
Približno oko milion ljudi nazdravilo je dolasku nove godine na njujorškim ulicama. Tradicionalno su se okupili na Times Squareu i pod blještavim svjetlima New Yorka iščekivali spuštanje kristalne kugle koja kao da sa sobom nosi bolje sutra.

Naime, svake godine kada se na satovima približava ponoć, 31. decembra, oči svijeta okrenute su još jednom na sjajna svjetla i dah energije Times Squarea u New Yorku.

Doček Nove godine u ovom simboličkom središtu svijeta postalo je više nego samo slavlje - to je globalna tradicija. Cijeli svijet drži dah i iščekuju da se kazaljke poklope.

Uprkos niskoj temperaturi od minus dva stepena sinoć je na glavnom njujorškom trgu posljednje sekunde u 2014. odbrojavalo oko milion ljudi, a svi su željno iščekivali poznatu kristalnu kuglu koja se spušta na vrhu trga sa kojom se, kako se čini, ujedinjeno izražava radost i nada za bolju godinu koja slijedi.

Zbog nedavnog vala nasilja veliki broj policajaca sinoć je bio na gradskim ulicama dok su mase odbrojavale posljednje sekunde u staroj godini.