Svijet
31

Spektakularni vatrometi u Berlinu, Moskvi, Rimu, Rio de Janeiru...

Anadolija/Klix.ba
Berlin (Foto: Anadolija)
U gradovima širom svijeta sinoć se slavio ulazak u Novu godinu. Skoro sve svjetske metropole imale su organiziran javni doček kojem su prisustvovale stotine hiljada ljudi koji su u ponoć uživali u spektakularnim vatrometima.

Stanovnici Rima s velikom euforijom su ušli u 2015. godinu. Na hiljade stanovnika talijanske prijestolnice, ali i stranih turista, 2015. godinu su dočekali ispred čuvenog Coloseuma. Prisutni su u Novu godinu ušli okupljeni oko džinovske jelke i uz spektakularan vatromet.

Javni doček Nove godine organiziran je u mnogim talijanskim gradovima.

Berlin je u ponoć obasjao spektakularan vatromet. Na stotine hiljada osoba okupilo se na Brandenburškoj kapiji gdje je održan javni doček Nove godine.

Stanovnici glavnog grada Španije, Madrida, slavili su na centralnom trgu Sol. Okupljeni građani su euforično ušli u 2015. godinu od koje, kako kažu, očekuju mnogo više nego prethodne.

Doček Nove godine održan je i u drugim gradovima u ovoj evropskoj zemlji koja se prethodnih godina suočavala s dubokom ekonomskom i finansijskom krizom.

Na bulevaru Champs-Elysees u Praizu okupilo se nevjerovatnih 300 hiljada osoba. Šampanjac je tekao u potocima, a vatromet je bio spektakularan.

Veliki broj građana okupio se u centralnom dijelu Istanbula gdje su uz vatromet i svjetlosni spektakl ušli u 2015. godinu.

Nebo iznad Rio de Janeira u ponoć je obasjao vatromet za pamćenje, a brojni su u Novu godinu odlučili zakoračiti kupanjem u moru.

Spektakularno je bilo i u Moskvi gdje niske temperature nisu spriječile hiljade stanovnika i turista da Novu godinu dočekaju na otvorenom.

Okupljeni su imali priliku da na poznatom, historijskom trgu uživaju u vatrometu koji je trajao nekoliko minuta.

Moskovljani su u 2015. godinu ušli uz pjesmu i ples iako u zemlji vlada ozbiljna finansijska kriza.

Inače, kao i svake godine, prve zemlje koje su ušle u novu godinu bile su ostrva na Pacifiku Kiribati i Samoa, a za njima Novi Zeland i Fidži.

U 14 sati po srednjoevropskom vremenu u 2015. godinu ušla je i Australija s tradicionalnim dočekom Nove godine u Sydneyju uz spektakularni vatromet.