Osude napada na kolegicu Spasenić
40

Na Svjetski dan slobode medija pretučena novinarka Avaza

Klix.ba
Dopisništvo Dnevnog avaza u Banjoj Luci (Foto: Mladen Lugić/Dnevni avaz)
Dopisništvo Dnevnog avaza u Banjoj Luci (Foto: Mladen Lugić/Dnevni avaz)
Na dopisništvo Dnevnog avaza u Banjoj Luci jutros je izvršen napad i tom prilikom je pretučena novinarka ovog lista Brankica Spasenić.

Kako se navodi u saopćenju Dnevnog avaza, u prostorije dopisništva u Banjoj Luci jutros je ušao izvjesni Dražen Kaurin, napao novinarku, vrijeđao je, prijetio smrću i demolirao prostorije ovog lista u kojima je trenutno onemogućen rad.

"Urednički kolegij Dnevnog avaza najoštrije osuđuje ove gnusne napade i pritiske na naš list koji je 'kriv' samo zato što je javnost upozorio na opasnost od prekomjernog uzimanja hemijskih supstanci za jačanje tjelesne mase kod mladih sportista, a što je, kako su potvrdili i stručnjaci, najvjerovatniji uzrok smrti nesretnog 16-godišnjaka.", navodi se u saopćenju Dnevnog avaza.

Posebno ističemo da se napad dogodio na Svjetski dan slobode medija te apeliramo na policiju Republike Srpske i nadležne pravosudne organe da pomno istraže i najoštrije kazne ovakav vid napada na medije, što je u posljednje vrijeme postalo praksa zbog nezaštićenosti novinara i drugih radnika u medijima, navode u Dnevnom avazu.

"Kako smo informirani, Kaurin je, osim na dopisništvo Dnevnog avaza, izvršio napad i na kolege u Press RS, koji su se, također, bavili ovom temom.", navode u Avazu.

Redakcija portala Klix.ba se pridružuje osudama napada na kolegicu Brankicu Spasenić i kolege u redakciji lista Press RS.