Udruženje BH novinari
0

Faruk Drina izvrijeđao novinarku Slobodne Bosne

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima u svom saopćenju izražavaju zabrinutost zbog učestalih verbalnih napada na novinare i novinarke u javnim istupima, publikovanim medijskim tekstovima ili reakcijama na konkretne novinarske tekstove, a koji dolaze od predstvanika različitih oblasti javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine.

"Porazna je činjenica da neprimjerene kvalifikacije, personalne uvrede i omalovažavanje vrijednosti novinarske profesije i samih novinara na jednak način dolaze iz akademskih, umjetničkih, političkih, vjerskih, estradnih i medijskih krugova, što ovoj pojavi daje posebnu težinu. Korištenje jezika ulice i gotovo iste, nipodaštavajuće terminologije postalno je uobičajeno u obraćanju novinarima i medijima, a svaki pokušaj medijske kritike postaje motiv za hajku, odstrel ili druge oblike javnog linča medijskih uposlenika", navodi se u saopćenju.

Posebno je zabrinjavajuće to što su meta napada najčešće novinarke, koje su zbog svoga spola ili nacionalnosti izložene najokrutnijim oblicima diskriminacije i muškog šovinizma. Poslednji takav primjer je vrijeđane novinarke Maje Radević, novinarke Slobodne Bosne, od strane estradnog menadžera Faruka Drine. Na vulgaran i primitivan način menadžer Drina je pokušao dovesti u pitanje ljudske i novinarske vrijednosti Maje Radević, samo zbog toga što je kritički pisala o kvaliteti koncerta Gorana Bregovića održanog nedavno u Sarajevu. Također, sa stranica Dnevnog avaza, čiji je vlasnik Fahrudin Radončić, predsjednik stranke SBBBiH, u dužem vremenskom periodu publikovani su uvredljivi i činjenično neutemljelni tekstovi o Duški Jurišić, urednici magazina Dani i Vildani Selimbegović, glavnoj i odgovornoj urednici Oslobodjenja.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju vlasnike medija i urednike na solidarnost i medijski bojkot javnih ličnosti koje na neprimjeren način komuniciraju sa novinarima i novinarkama, te da odbiju objaviti svako reagiranje koje sadrži uvredljive kvalifikacije na račun njihovih koleginica i kolega. Istovremeno, tražimo od ženskih udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava da dignu svoj glas protiv verbalnog nasilja nad novinarima i novinarkama.