Trgovina utjecajem
0

Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću preslušani razgovori vođeni uoči primopredaje novca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću pred Kantonalnim sudom u Sarajevu preslušavani su presretnuti razgovori između optuženog i svjedoka Salkana Džakulića u kojima se govori o razmjeni novca.

Uposlenica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zana Jakupović prezentirala je presretnute telefonske razgovore između Begića i Džakulića.

Na jednom od snimaka iz novembra 2016. godine, Džakulić poziva Begića i pita ga gdje da se nađu. "U Paviljonu", odgovara Begić.

Džakulić je svjedok Kantonalnog tužilaštva koji je, prema vlastitom kazivanju, tražio pomoć od Begića u vezi s komšijom Mevludinom Hadžićem koji je optužen za šumsku krađu. Begić je, kako je izjavio ovaj svjedok, za uslugu tražio novac.

U sudnici je pušten audio i video snimak susreta Begića i Džakulića u bihaćkom restoranu "Paviljon".

"Kad bi ti? Vidjet ću s njim… tamo srijeda, četvrtak… da ti donesem pare", rekao je između ostalog Džakulić.

Prema riječima tužiteljice Nevene Alčehajić, nakon ovog susreta uslijedila je primopredaja novca.

Na snimku razgovora od 4. novembra 2016. Begić je pozivao Džakulića i rekao: "Ovo će biti odgođeno za tri mjeseca". "Svaka čast", odgovorio je Džakulić.

Potom je prezentiran audio i video snimak susreta Džakulića i Begića iz restorana "Hilton" u Cazinu. Sadržaj razgovora nije bio razumljiv u sudnici.

Begiću se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, u periodu od oktobra do decembra 2016. od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. januar, javlja BIRN.