"Haris Čaušević i drugi"
0

Na suđenju se pojavila samo dvojica optuženih

SRNA
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Današnjem ročištu u Sudu BiH u predmetu "Haris Čaušević i drugi" prisustvovali su samo prvooptuženi Čaušević i Adnan Haračić, dok se preostala četvorica optuženih za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine, odnosno za pomoć počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, nisu pojavila na suđenju.

Naser Palislamović je i ovog puta odbio da prati suđenje, a sudska policija ga, prema uputstvima Suda, nije dovela silom iz Kazneno-popravnog zavoda Tuzla.

Emin Osmanagić i Haris Špago su u dopisu sudu naveli da ne želi pratiti "tuđe suđenje", te da će doći kada budu svjedočenja koja se na njih odnose. Nedžad Keško je, u obrazloženju nedolaska na suđenje, istakao da ne želi prisustvovati pretresima jer bi time "prestao da bude musliman".

Iako je sudsko vijeće izrazilo zabrinutost zbog nedolaska optuženih, predsjedavajući Goran Radević konstatovao je da su ispunjene sve pretpostavke za održavanje pretresa.

Današnje ročište počelo je saslušanjem svjedoka tužilaštva, policajca Josipa Alvira koji je na dan terorističkog napada primijetio sumnjivo lice kako se udaljava iza Policijske stanice.

"Nešto prije pet sati, kada sam došao na parking iza Policijske stanice, primijetio sam da se udaljava muškarac krupnije građe. Vidio sam ga iz profila, a na sebi je imao crnu kapu, zelenu jaknu i crne pantalone. Izašao sam iz auta i povikao da stane nakon čega je on počeo bježati", rekao je Alvir.

Alvir je  sa kolegom Brankom Arežinom potrčao za nepoznatom osobom. Alvir je dodao da je prije toga krajem oka vidio bijelu vreću koja je bila naslonjena pored plastičnih vrata na stanici, navodeći da se u potjeru za nepoznatim licem uključio i policajac Vladimir Kunovac koji je stigao u tom momentu.
"Pošto nismo bili naoružani, Arežina i ja odlučili smo da se vratimo u stanicu po naoružanje. Kada smo došli na nekih 10 do 15 metara do stanice, čula se jaka detonacija", rekao je Alvir. 

On je dodao da je uslijedila strašna panika i da su iz zgrade koja je bila sva u dimu i prašini izlazili policajci koji su se u njoj zatekli. "Arežina i ja smo odlučili da se vratimo i pomognemo Kunovcu u potjeri za nepoznatim licem jer smo zaključili da on ima veze sa eksplozijom. Dok smo pretresali teren, Kunovac je rekao da je bjegunac prema njemu bacio eksplozivnu napravu, ali da nije povrijeđen", rekao je Alvir.

Alvir je rekao da je tada posumnjao da je bjegunac Haris Čaušević i da je svoju sumnju prenio pomoćniku komandira Policijske stanice Muameru Karadži i kolegi Mustafi Zukanoviću, što je čulo još nekoliko policajaca.

"Ni danas nisam siguran da je to bio Čaušević. Nisam vidio kada je uhapšen i doveden. Kasnije sam za to čuo", rekao je svjedok.

On je dodao da Adnana Haračića zna iz viđenja, ali da ga to jutro nije vidio, te da je u toku dana čuo da Naser Palislamović bježi prema Sarajevu i da se za njim traga. 

Drugi svjedok, policajac Mustafa Zukanović, rekao je da je bio u svom stanu u blizini Policijske stanice kada je oko 5.00 časova čuo strašnu detonaciju. "Iz dječije sobe vidio sam Policijsku stanicu u dimu i primijetio da nedostaje dobar dio zida gdje su bila vrata. Na parkingu su gorjela vozila koja su se tu zatekla", rekao je Zukanović.
Odmah po dolasku pred Policijsku stanicu vidio je da na nosilima iznose policajku Edinu Hindić, a u holu zgrade nalazilo se tijelo policajca Tarika Ljubuškića. "Pretražili smo ostale prostorije da vidimo da li ima još nekoga u zgradi. Karadža je rekao da je to, najvjerovatnije, uradio Oks /Čaušević/ koji je pobjegao u pravcu apoteke", ispričao je ovaj svjedok.

On je dodao da je ubrzo stigla jedinica za podršku iz Travnika i da je jedan njen pripadnik tokom pretraživanja terena iza grma otkrio i uhapsio lice koje se skrivalo. "To je bio Haris. Pošto sam bio blizu čuo sam da ga je ovaj pitao zašto je to uradio i da je on odgovorio `zbog brata Rijada`. 

Svjedok je potvrdio da su mu Čaušević i Haračić od ranije poznati. Čauševića je opisao kao nasilnu osobu koja je znala razbijati stvari u Internet klubu "Sajber" u koji je stalno dolazio i u kome je čak istukao konobara. Za Haračića je rekao da je bio "malo nestašan oko droge" i da se volio potući.

Potvrdio je da ih je mjesec dana prije eksplozije često viđao zajedno. Posljednji put to je bilo tri dana prije napada na Policijsku stanicu. Zukanović je rekao da mu je poznat i Naser Palislamović koji je čak bio uhapšen u njihovoj stanici. U Bugojnu je često viđan petkom ispred Islamskog centra. 

"Posljednji put vidio sam ga slučajno u prolazu mjesec dana prije eksplozije. Bio je sa Čauševićem u automobilu Nissan u blizini stana Adnana Haračića", rekao je svjedok.
Čaušević je burno reagovao na ove izjave, govoreći Zukanoviću da laže. Nakon što mu je uputio još neke neprimjerene riječi, sudija Radević ga je, zbog nepoštivanja suda, udaljio iz sudnice.

Čauševićevi branioci Edin Šabanović i Duško Tomić rekli su da ne mogu da utiču na ponašanje svog klijenta kome stalno objašnjavaju kako treba da se ponaša. 

Tomić je čak zatražio da bude razriješen dužnosti, jer, kako je rekao, poslije drugog incidenta ne može braniti optuženog.

Sudija Radović predložio je da se, ipak, sačeka naredno ročište kada će se bolje znati u kom pravcu će teći proces.

Nastavak ročišta zakazan je za 24. maj kada će odbrana ispitati Mustafu Zukanovića, a biće pozvan i novi svjedok tužilaštva, policajac Branko Arežina.

Tokom aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede. Tom prilikom nanesena je i velika materijalna šteta Policijskoj stanici, susjednim stambeno-poslovnim objektima, kao i na nekoliko automobila, koja je procijenjena na više od 700.000 KM.