|

Na suđenju Karadžiću svjedoči general Rupert Smith

Na suđenju Karadžiću svjedoči general Rupert Smith
0
S
SRNA
8.2.2011. u 10:17
0
komentara
0

dijeljenja
Na suđenju Karadžiću svjedoči general Rupert Smith Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću jutros je započelo svjedočenje penzionisanog britanskog generala Ruperta Smitha, koji je 1995. godine bio komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, javio je dopisnik Srne.
Za glavno ispitivanje predviđeno je šest sati, dok je optuženi za unakrsno ispitivanje tražio čak 40 sati. Smith je pozvan da da iskaz o svojim sastancima sa Karadžićem i sa drugim ratnim političkim i vojnim zvaničnicima RS i "izloži svoja zapažanja u vezi sa događajima u Sarajevu i Srebrenici".

Smith je u Hagu ranije svjedočio u predmetima protiv Slobodana Miloševića, generala Dragomira Miloševića, u predmetu "Popović i drugi", te na suđenju generalu Momčilu Perišiću.

Prije početka ispitivanje, odbrana je saopštila da će tražiti dvije Smithove ranije izjave date pred sudovima u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Sudsko vijeće je Karadžiću savjetovalo da pažljivije koristi svoje resurse, poručujući da odbrana ne mora da dođe do svih ranijih izjava svjedoka, "jer nijedan sud u svijetu ne može da analizira sav materijal".

"Stanovište odbrane je da strategija treba da bude drugačija nego u drugim predmetima, u kojima su ljudi osuđeni", obrazložio je Karadžić.

Karadžić je, povodom primjedbe predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona da on ima sedam saradnika koje sud plaća, osim stažista i saradnika koji mu pomažu bez nadoknade, napomenuo da ima "pet plaćenih saradnika, dok njih sedam dijeli troškove", te da nema "materijalne troškove, kako bi mogao da vodi kancelariju u Hagu".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.