Suđenje Karadžiću u Haagu
0

General Smith svjedočio i četvrti dan

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, penzionisani britanski general Rupert Smith odgovarao je na unakrsna pitanja optuženog o demilitarizaciji zaštićene zone Srebrenica tokom 1995. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja Ruperta Smitha, bivšeg komandanta UNPROFOR-a, optuženi Karadžić je pokušavao da dokaže da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, te da je bošnjačko stanovništvo u tom kraju svih godina bilo naoružano.

Karadžić je tvrdio kako je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela zaštićene zone braneći se od konstantnih napada bošnjačkih snaga koje, uprkos potpisanom sporazumu, nisu razoružane. Prema izlaganju optuženog, pripadnici VRS-a su bili "pasivna odbrana" od čestih ofanziva Armije BiH koje su dolazile iz samih enklava.

"Napadi na srpske položaje, kao i okolna srpska sela i civile trajali su dvije godine, sve dok mi nismo riješili to da prekinemo, odnosno da se odbranimo", kazao je Karadžić tražeći od Smitha da pred Sudom u Haagu potvrdi njegou tvrdnju.

Britanski general je rekao da se apsolutno slaže da je enklava postojala dvije godine prije njenog raspada, ali da o stvarima prije 1995. godine ne može da govori, jer u to vrijeme nije bio u BiH.

Tokom ispitivanja bivši predsjednik Republike Srpske je za napad VRS-a na Srebrenicu u julu 1995. godine optužio i UNPROFOR, koji, kako je rekao, nije demilitarizovao zaštićene zone. Na ovakvu optužbu general Smith je odgovorio da smatra da UNPROFOR nije imao dužnost da razoruža bilo koju od zaraćenih strana, već da su se strane obavezale da će predati svo oružje.

"Dužnost UN-a je bila da snadbjeva bošnjačko stanovništvo unutar enklave i mi nismo imali ovlaštenje da razoružamo bilo koga. Bar ja tako mislim", odgovorio je svjedok Smith.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret su mu stavljeni zločini počinjeni s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata s područja pod srpskom kontrolom, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i eliminacija muslimana u Srebrenici.

Suprotno od Tužilaštva - koje smatra da su humanitarni konvoji zaustavljani od srpske strane kako bi se dodatno pogoršali uslovi života za stanovnike enklava - Karadžić je tvrdio kako su konvoji UN-a korišteni za šverc oružja, goriva i ostalih namirnica koje je bošnjačka strana upotrebljavala za ratovanje.

Ove tvrdnje general Smith nije želio da komentira, smatrajući da su neutemeljene i neosnovane, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za ponedjeljak, 14. februara.