Pobuna iza ekrana
50

Na studentskim protestima u Banjoj Luci više novinara nego studenata

Piše: M. N.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Na najavljenim protestima banjalučkih studenata koji se trebali biti održani ispred devastiranih paviljona I i II Studentskog centra "Nikola Tesla" pojavila se mala grupa osoba. Ovaj put je bilo više medijskih radnika nego studenata koji se bore za svoja prava i bolji standard.

U pozivu koji je kružio društvenim mrežama navedeno je kako od danas počinje Studentsko proljeće u Banjoj Luci, a studenti između ostalog zahtjevaju rekonstrukciju i sanaciju sva četiri paviljona do 1. februara, transparentno dodijeljivanje stipendija,te smjenu Uprave Studentskog centra "Nikola Tesla". Među prvobitnim razlozima protesta je bilo i povećanje cijena goriva.

Zamišljeno je da se na današnjim protestima formira i nova studentska organizacija "Glas Studenta" koja će svoj rad zasnivati isključivo na borbi za studentska prava, poboljšanju studentskog standarda, te će predstavljati glas običnih studenata, a ne partijskih namjesnika i branitelja ličnih interesa.

Ipak, studenti su odlučili da se ne pojave iako su prethodnih dana ažurno komentirali na društvenim mrežama i bunili se iza "ekrana". Veliki broj ih je u svojim matičnim gradovima nakon što je oluja oštetila i izazvala poplave u paviljonima I i II, a zvaničnici predstavnici studenata su kazali kako nemaju veze s ovim protestima. Ostali su odlučili da ne dođu.

Bez krova "nad glavom" je ostalo oko 1.200 studenta. Uprava Studentskog centra "Nikola Tesla" kazala je kako će ovi studenti biti smješteni u druge paviljone gdje će se u sobe ubaciti četvrti krevet, te alternativne smještaje poput đačkog doma i kasarne "Kozara".

Prema obavještenju Studentskog centra, proces useljenja u paviljone I i III treba početi danas, a trajat će do 26. januara. Planirano je da u trokrevetne sobe ubace još jedan krevet zbog čega mnogi studenti negoduju ističući da ionako žive u ćumezu, a ne prostorijama dostojnih članova akademske zajednice.