{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na SSST-u otvorena Katedra za mirovne i internacionalne studije

F
28.5.2014. u 15:54
49
9
Na SSST-u otvorena Katedra za mirovne i internacionalne studije
49
Na SSST-u otvorena Katedra za mirovne i internacionalne studije
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Rektor Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) Ejup Ganić i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) u BiH Eid Mohammad Althakafi danas su na prigodnoj svečanosti otkrili ploču posvećenu otvaranju Katedre za mirovne i internacionalne studije, koja će nositi ime prestolonasljednika KSA princa Salmana bin Abdulaziza Al-Sauda.
Kako je potvrdio Agenciji Fena šef Ureda za odnose s javnošću SSST-a Edib Kafadar, Katedra će okupljati mlade profesore, naučne istraživače, studente i druge naučnike koji će svojim disertacijama i naučnoistraživačkim radovima davati velik doprinos unapređenju međunarodnih odnosa radi pravednijeg poretka u svijetu.

Rektor Ganić je u prisustvu visokih zvanica evocirao uspomene na saradnju s rukovodstvom KSA, sve od kralja Fahda do danas.

Ocijenio je velikom ulogu Visokog saudijskog komiteta u BiH koji je predvodio princ Salman, te pomoć koju je KSA pružio u rekonstrukciji porušenih objekata i obnovi infrastrukture BiH.

Ganić smatra da su impresivni život i djelo princa Salmana, od mladog guvernera Okruga Rijad, ministra odbrane, potpredsjednika vlade i danas prestolonasljednika KSA i čuvara Meke i Medine.

"Princ Salman je mnogo puta bio vrstan arhitekta iza sjene u mnogim mirovnim inicijativama i programima pomoći svim narodima i nacijama. Kada se prisjetim arbitraže za Brčko, ne mogu da ne spomenem kako je on obezbijedio 1.200 stambenih jedinica, pomogao izgradnju infrastrukture, škola, bolnica, džamija. Njegova zasluga na očuvanju kulturne baštine u BiH je nemjerljiva", istaknuo je Ganić.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Eid Mohammad Althakafi naglasio je značaj dobrih odnosa između BiH i KSA te obećao da će nastaviti pomagati razvoj BiH na putu prosperiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: