{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na SSST-u otvorena Katedra za mirovne i internacionalne studije

F
28.5.2014. u 15:54
49
9
Na SSST-u otvorena Katedra za mirovne i internacionalne studije
49
Na SSST-u otvorena Katedra za mirovne i internacionalne studije
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Rektor Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) Ejup Ganić i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) u BiH Eid Mohammad Althakafi danas su na prigodnoj svečanosti otkrili ploču posvećenu otvaranju Katedre za mirovne i internacionalne studije, koja će nositi ime prestolonasljednika KSA princa Salmana bin Abdulaziza Al-Sauda.
Kako je potvrdio Agenciji Fena šef Ureda za odnose s javnošću SSST-a Edib Kafadar, Katedra će okupljati mlade profesore, naučne istraživače, studente i druge naučnike koji će svojim disertacijama i naučnoistraživačkim radovima davati velik doprinos unapređenju međunarodnih odnosa radi pravednijeg poretka u svijetu.

Rektor Ganić je u prisustvu visokih zvanica evocirao uspomene na saradnju s rukovodstvom KSA, sve od kralja Fahda do danas.

Ocijenio je velikom ulogu Visokog saudijskog komiteta u BiH koji je predvodio princ Salman, te pomoć koju je KSA pružio u rekonstrukciji porušenih objekata i obnovi infrastrukture BiH.

Ganić smatra da su impresivni život i djelo princa Salmana, od mladog guvernera Okruga Rijad, ministra odbrane, potpredsjednika vlade i danas prestolonasljednika KSA i čuvara Meke i Medine.

"Princ Salman je mnogo puta bio vrstan arhitekta iza sjene u mnogim mirovnim inicijativama i programima pomoći svim narodima i nacijama. Kada se prisjetim arbitraže za Brčko, ne mogu da ne spomenem kako je on obezbijedio 1.200 stambenih jedinica, pomogao izgradnju infrastrukture, škola, bolnica, džamija. Njegova zasluga na očuvanju kulturne baštine u BiH je nemjerljiva", istaknuo je Ganić.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Eid Mohammad Althakafi naglasio je značaj dobrih odnosa između BiH i KSA te obećao da će nastaviti pomagati razvoj BiH na putu prosperiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: