{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador S. Arabije: Donacije i krediti u BiH upućeni u svrhe obnove

A
16.3.2014. u 12:08
0
23
Ambasador S. Arabije: Donacije i krediti u BiH upućeni u svrhe obnove
0
Ambasador S. Arabije: Donacije i krediti u BiH upućeni u svrhe obnove
Eid M. Al-Thakafi (Foto: Anadolija)
Velike su mogućnosti da se bilateralni odnosi između Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine unaprijede, te moramo zajednički učiniti sve da iskoristimo sve mogućnosti koje imamo, rekao je danas ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid M. al-Thakafi, govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Učvršćivanje prijateljskih odnosa i perspektive suradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije - nova faza".
Saudijski fond za razvoj je Bosni i Hercegovini do sada dao višemilionske iznose donacija i kredita za obnovu i izgradnju infrastrukturnih i stambenih objekata, u iznosu od 106.182.908 eura. Al-Thakafi je istakao kako su sva donirana i kreditirana sredstva isključivo otišla u svrhe obnove, te da su eksperti iz Fonda, od trenutka početka implementacije, pratili svaki dio tih projekata.

"Vrlo odgovorno mogu reći kako je sve što je Saudijski fond do sada investirao u BiH investirano na zdravim osnovama i to sto posto", naglasio je Al-Thakafi.

Pored Fonda, Visoki saudijski komitet je u BiH realizovao više projekata u vrijednosti 201.541.878,99 eura u oblasti humanitarne pomoći, zbrinjavanja izbjeglica, izdržavanja jetima, kao i infrastrukturne projekte.

Turizam i investicije su najvažnija polja koja interesuju Saudijsku Arabiju kada je riječ o BiH, kazao je Al-Thakafi, dodavši kako Saudijci posebno preko ljeta najviše vremena provedu van svoje zemlje.

"Postoji velika prilika da se veliki broj saudijskih turista najugodnije osjeća u BiH. Milioni naših turista su svuda u svijetu svake godine i u svjetskom vrhu su po potrošnji na putovanjima. Želimo da makar jedan dio njihove potrošnje dođe u BiH, kako bi na taj način BiH poboljšala svoje kako turističke tako i druge usluge", zaključio je Al-Thakafi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: