Zvizdić i Pence
9

Na specijalnom sastanku u Podgorici sutra će se sastati delegacije BiH i SAD-a

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Specijalni sastanak zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) bit će održan 2. augusta u Podgorici, a svoje učešće potvrdio je i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Michael Richard Pence. U sklopu događaja planiran je i bilateralni sastanak američke i bh. delegacije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodit će delegaciju Bosne i Hercegovine, uz ostalo sastavljenu i od predsjednika vlada, na bilateralnom sastanku s delegacijom Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak također će u svojstvu člana delegacije Bosne i Hercegovine učestvovati na specijalnom sastanku, a za Klix.ba je potvrdio da je na putu prema Crnoj Gori.

"Mislim da je važno što je potpredsjednik SAD-a Mike Pence u regionu, ovo je vrlo snažna poruka i mislim da Amerika ovim potezom potvrđuje da želi zadržati svoj utjecaj na ovim prostorima i da zemlje želi da zadrži na kursu reformi i demokratizacije", kazao je Crnadak za Klix.ba.

Istakao je da Bosna i Hercegovina kao svoj prioritet zadržava svoj put u Evropsku uniju.

"Paralelno s tim danas je veoma važno, a to je u interesu oba entiteta i svih naroda, da se zadrže prijateljski odnosi s Washingtonom", poručio je ministar Crnadak.

Na Samitu će, pored predsjednika vlada Crne Gore Duška Markovića i Makedonije Zorana Zaeva kao i potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea, učestvovati i predsjednici država ili vlada Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Kosova Hashim Thaci, Srbije Ana Brnabić i Slovenije Miro Cerar.

Bilateralni sastanak dviju delegacija, BiH i SAD-a, počinje sutra u 13 sati.