Godinu poslije
19

Na sjednici o budućnosti obrazovanja zastupnici u Parlamentu FBiH raspravljaju o prošlosti

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, posvećena depolitizaciji i budućnosti obrazovanja, započela je jutros, a zastupnici su izrazili negodovanje zato što je zahtjev za održavanje sjednice upućen prije godinu.

Prema Poslovniku o radu Predstavničkog doma, spočitali su opozicioni zastupnici predsjedavajućem Predstavničkog doma Edinu Mušiću (SDA), sjednica je trebala biti zakazana u roku od 14 dana. "Nezakazivanjem je predsjedavajući ovog doma Edin Mušić prekršio Poslovnik", poručili su opozicioni zastupnici.

Zastupnik DF-a Mahir Mešalić, koji je inicirao sjednicu, pitao je Mušića gdje je bio posljednjih deset mjeseci, budući da je sjednica zatražena u vremenu kada su se pojavila dva problema.

Podsjećamo, sjednica je uz ostalo inicirana zbog protesta srednjoškolaca u Jajcu protiv segregacije i fenomena "dvije škole pod jednim krovom" i smjene rukovodstva Univerziteta u Tuzli.

"Postoje 34 slučaja dvije škole pod jednim krovom, a SDA i HDZ su pokrovitelji ovog fenomena. Oni plasiraju laži da roditelji žele da im djeca pohađaju takve škole. Ankete govore drugačije. Većina roditelja traži da djeca pohađaju školu po jedinstvenom planu", rekao je Mešalić.