Ivo Josipović
0

"Na sastanku SEECP pokazano da regija želi pomoći riješiti teškoće u BiH"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Sastanak na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Istanbulu pokazao je da otvorena bilateralna pitanja ne mogu uvjetovati evropsku budućnost susjeda i da regija želi pomoći riješiti teškoće u BiH, kazao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"U regiji imamo otvorenih pitanja sa susjedima, no potpuno je objašnjeno da su to bilateralne stvari i da ne postoji ni teorija kako bismo uvjetovali evropsku budućnost jedni drugima rješavanjem bilateralnih sporova", rekao je predsjednik Josipović hrvatskim novinarima u završnoj ocjeni istanbulskog skupa, javila je Hina.

On je ocijenio da BiH prolazi svojevrsnu krizu koju u prvom redu moraju riješiti sami konstitutivni narodi, no regija je pokazala da im u tome želi pomoći.

U Istanbulu su održani i "Kulturni koridori", konferencija o komunikaciji među narodima na primjeru glazbe, organizirana u suradnji s UNESCO-om.

"Glazba je zaista jedan univerzalni jezik", rekao je Josipović, koji je kao glazbenik na nekoliko primjera pokazao da je glazba pomogla komunikaciji među ljudima.

Dodao je da je jedan takav primjer Muzički bijenale u Zagrebu, koji je "tolike godine most različitih kultura, tradicija i glazbenih svjetonazora, ne samo iz regije, nego iz cijele Europe, pa i svijeta".