BiH
6

Na Sarajevskom univerzitetu trening za rad sa studentima s invaliditetom

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Univerzitet u Sarajevu organizator je dvodnevnog treninga za akademsko i neakademsko osoblje za rad sa studentima s invaliditetom, koji je počeo danas u Sarajevu.

Trening je dio Tempus projekta nazvanog "Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju", a prisustvuju stručnjaci univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, predstavnici studentskih centara te pedagozi i psiholozi i ostali koji rade sa studentima.

Cilj je podizanje svijesti akamemskog i drugog osoblja na visokoškolskim institucijama o potrebi izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, njihovom lakšem odlučivanju da studiraju i povećanje broja tih studenatana na ovdašnjim univerzitetima u skladu s konvencijama i evropskim standardima visokog obrazovanja.

Direktor Svjetskog univerzitetskog servisa BiH Haris Muhić kazao je Feni da se spomenutim projektom pokušava sistemski riješiti to pitanje, odnosno da se studenti s invaliditetom identificiraju.

"Kad se oni identificiraju imat ćemo tačne, jasne i zvanične podatke", kazao je.

Istraživanja iz 2011. i 2012. godine pokazala su da npr. u Banjoj Luci ima 0,27 posto studenata s invaliditetom od ukupnog broja studenata. U Tuzli ih je 0,05 posto, a prema pretpostavkama na Sarajevskom univerzitetu ih je oko jedan posto.

"To je malo u odnosu na ukupan broj studenata. Pretpostavljamo da to nije odraz stvarnog stanja i da je broj studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju mnogo veći", kazao je.

Muhić navodi da se tim projektom stvara ambijent i kreiraju upitnici i politike. Uz pomoć toga će se, kaže, mnogo lakše doći do tih studenata jer „na studentskim službama niko o tome ne vodi računa“.

"Ne postoji nikakva procedura niti politike kojima bi se sistemski ti problemi rješavali, takvi studenti prepoznavali, a potom im bio omogućen jednak pristup visokom obrazovanju", kazao je.

Naglasio je da je glavni cilj viši stepen zapošljavanja tih osoba nakon što završe fakultet i omogućiti im da sami o sebi skrbe i zarade za život.

"Treba im dati šansu, to je želja sviju nas. Oni imaju pravo na obrazovanje, to im treba omogućiti, a i država bi trebalo da uloži dodatna sredstva za njih", kazao je Feni Muhić.

Projekt "Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju" finansira Evropska komisija, a planirano je da traje do oktobra 2014. godine.

Koordinator projekta je Univerzitet Sarajevo. Partneri u BiH su svi državni univerziteti, Fondacija za visoko obrazovanje SUSBiH, Udruženje studenata s posebnim potrebama i volontera iz Tuzle. Partneri iz Evropske unije su Univerzitet u Alicanteu (Španija), Poslovni univerzitet u Beču (Austrija) i Univerzitet KaHo-Sint Lieven u Gentu (Belgija).