Vijeće ministara BiH
3

Na rukovodećim pozicijama 139 Bošnjaka, 104 Srbina i 83 Hrvata

SRNA
Od ukupno 331 rukovodeće pozicije u institucijama BiH, njih 139 ili 41,99 posto zauzimaju Bošnjaci, 104 ili 31,42 posto Srbi, a 83 ili 25,08 posto Hrvati, navodi se u Pregledu nacionale strukture rukovodećih kadrova u ministarstvima BiH, o kojem se danas upoznalo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH uputio je preporuku svim institucijama Vijeća da se prilikom zapošljavanja rukovodnog kadra vodi računa o nacionalnoj strukturi.

U saopštenju se navodi da su ministri zaključili da se izvrši ažuriranje Pregleda i dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH radi informisanja.

Usvojen je i radni zaključak da se pripremi pregled nacionalne strukture za sve zaposlene u ministarstvima BiH i drugim institucijama i tijelima iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH je razmotrilo i usvojilo Informaciju o utvrđenom stanju u pogledu isteka mandata predsjedavajućem i članovima Kancelarije za razmatranje žalbi.

Zaduženo je Ministarstvo pravde BiH da odmah pokrene postupak raspisivanja konkursa za izbor četiri člana Kancelarije za razmatranje žalbi, kojima je istekao mandat.

Vijeće ministara je zadužilo Ministarstvo pravde da pokrene postupak izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavama u pogledu definisanja statusa i trajanja mandata predsjedavajućeg i članova Kancelarije za razmatranje žalbi, te načina vršenja i vremena trajanja funkcije predsjedavajućeg Kancelarije za razmatranje žalbi.

"Tokom 2011. godine, za komisije, upravne, nadzorne i druge odbore, te druga radna tijela iz nadležnosti institucija BiH ukupno je isplaćeno 2.001.020,38 KM", navodi se u Pregledu isplaćenih novčanih naknada komisijama, upravnim, nadzornim i drugim odborima, te drugim radnim tijelima iz nadležnosti institucija BiH za prošlu godine, sa kojim se danas upoznalo Vijeće minitara BiH.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da, u skladu sa raspravom na sjednici, predloži mjere i zaključke kojima bi se redukovali izdaci za te namjene.

Vijeće ministara utvrdilo je većinom glasova i uputiće u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim se osniva Odbor za besplatnu pravnu pomoć, kako bi svakom građaninu bio osiguran djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred sudovima, tijelima uprave i drugim tijelima vlasti.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji će Ministarstvo finansija i trezora BiH uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, po hitnoj proceduri.

Ovim se zakonom regulišu odredbe koje se odnose na servisiranje spoljnog duga BiH, posebno za vrijeme trajanja privremenog finansiranja.

Zakon jasno razdvaja privremeno finansiranje institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH i propisuje da Vijeće ministara BiH donosi odluku o privremenom finansiranju, što do sada nije bilo propisano, ali jeste bila praksa.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona daje se mogućnost Vijeću ministara BiH da za vrijeme trajanja privremenog finansiranja donese odluku o korištenju dodatnih sredstava, koja nisu bila predviđena budžetom iz prethodne godine.