BiH
204

Na referendumu u RS-u do 15 sati glasalo više od 480.000 građana, izlaznost 39 posto

Piše: A. B.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Na referendumu u entitetu Republika Srpska (RS) do 15 sati je glasalo 484.328 glasača, što predstavlja izlaznost od 39,65 posto na svim registriranim glasačkim mjestima, kazao je predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u Siniša Karan.

Prema njegovim riječima, ovakvi podaci predstavljaju izlaznost na 90,87 posto glasačkih mjesta, a najviše ljudi do sada je glasalo u Kupresu (61 posto).

Kada su u pitanju ostala mjesta gdje je zabilježena najbolja posjećenost na biračkim mjestima, slijedi Kalinovik 61 posto, Šekovići 32 posto, Donji Žabar 57 posto i Trnovo 56 posto.

Najlošija izlaznost bila je u Kotor Varoši 32 posto, a dalje slijedi Derventa 30 posto, Pelagićevo 27 posto, Srebrenica 26 posto i Vukosavlje 16 posto.

Ukupna izlaznost u Brčko distriktu do sada je 47,62 posto, u Banjoj Luci 37,38, Bijeljini 31,47, Prijedoru 32,06, Zvorniku 42,86, Trebinju 46 i Doboju 33,79 posto. U predstavništvima u inozemstvu gdje su građani mogli glasati na referendumu, do sada je bilo 9.895 ljudi.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u je kazao kako je u poslijepodnevnim satima veća izlaznost glasača nego jutros.

Karan je kazao kako je u nekim selima gdje je u većini bošnjačko stanovništvo došlo do zatvaranja glasačkih lokacija i spajanja sa nekim drugim glasačkim mjestima.

Glasači koji se danas nalaze van svoje glasačke jedinice glasati mogu na tzv. nepotvrđenim glasačkim listićima, a Karan je istakao da ne može doći do njihove zloupotrebe.

"Mi smo stalno objašnjavali da je glasački proces drugačiji od izbornog procesa. Svaki naš građanin koji nije u mjestu svog grada, može glasati na nepotvrđenim glasačkim zapisnicima. U njih se unose isti podaci kao i sa glasačkih odbora te se provjeravaju sortiraju i porede sa centralnim glavnim spiskom. Kasnije izborna, gradska, a zatim i Komisija na nivou entiteta vrši kontrolu da vidi da li je došlo do zloupotrbe glasačkog prava", pojasnio je Karan.