BiH
2

Na radionicama nastala mala remek-djela slijepe i slabovidne djece

Klix.ba
(Foto: ZaSvakoDijete.ba)
Igralište Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, Tarik i Azer su na biciklima, Dejna drži kameru, asistiraju joj Lana i Nadžija i zahtijeva se potpuna tišina. Snima se jednominutni film "Eholokacija" u kojem Tarik i Azer pokazuju kako voze bicikl snalazeći se u prostoru eholokacijom. Dok vozi, Azer ustma svako malo proizvodi ‘klik’.

"Zvuk se odbija od predmete i tako znam koliko su mi udaljeni. Lakše mi je u zatvorenim prostorima, ali mogu se tako snaći i na otvorenom, ali ako je tišina", pojašnjava Azer, učenik u Centru.

Azer je multiinstrumentalista, svira gitaru, bubnjeve i klavir i pojavljuje se u još dva filma: u jednom pokazuje kako drži časove gitare učenicima, a u drugom ‘internet duduku’ pokazuje kako pomoću govornog softwarea otvoriti Facebook profil.

Dejna, učenica iz Osnovne škole ‘Fatima Gunić’ koja snima film o eholokaciji čijem nastanku prisustvujemo kaže da je oduševljena u radionici i da je sretna što je imala priliku upoznati se i raditi s vršnjacima iz Centra:

"Zajednički i ravnopravno radimo na filmovima, iznosimo ideje i zajedno ih usvajamo, zaista mi je drago da sam učestvovala u radionici, mnogo smo naučili jedni od drugih", kaže Dejna.

Tarik, drugi vozač bicikla, kaže kako mu je također zadovoljstvo učestvovati u radionici, a priznaje i da ima simpatiju ne želeći otkriti o kome se radi.

"Učestvujem u nekoliko filmova, ovdje sam s Azerom, radili smo i film o goalballu i uživam u snimanju. Na ljeto ću snimati jedan nogometni turnir u Bugojnu i baš tražim neku povoljnu kameru", pojašnjava Tarik. Saznajemo i da je goalball igra koja se igra s povezima preko očiju, lopta je posebna i u sebi ima zvončiće te proizvodi zvuk, a cilj je kao i u nogometu – postići gol.

Petodnevne radionice jednominutnih dječijih filmova u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole "Fatima Gunić" i Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva rađene su u okviru projekta "Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima" koji realizuju NVO Genesis Project i Fondacija za kreativni razvoj u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-a i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

"Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Planirano je da ima deset učesnika, ali smo tokom rada dobili dva pridružena člana iz Centra koji su se jednostavno priključili i počeli raditi na filmovima i uradili su dobar posao kao i ostali. Djeca iz Centra koja imaju određena oštećenja vida, ali i Azer koji je slijep, pokazala su da imaju talenat vrijedan pažnje i da mogu uspješno sarađivati s vršnjacima na pravljenju filmova", kaže Jesenko Osmanagić iz Fondacije za kreativni razvoj, objavljeno je na stranici ZaSvakoDijete.ba

Nakon snimanja završnih kadrova ekipa ide u učionicu gdje pregledaju ranije montirani materijal i biraju muziku. S dijelom ekipe za jednim kompjuterom radi Alen, a oko Velibora je okupljena druga grupa djece. Tu je i Lejla koja je autorica filma "Čudo od djeteta" u kojem i učestvuje. U filmu je intervjuiše drugarica iz OŠ Fatima Gunić i ona govori o svojim hobijima među kojima su ples i džudo. Dio intervjua je na engleskom, a kada Lejla spomene da uči njemački jezik, intervju se nastavlja na tečnom njemačkom jeziku. Pitamo je ko je čudo od djeteta u filmu:

"Pa, ja sam čudo od djeteta!", kaže, i odlazi da ekipi pomogne u izboru za muziku u filmu.

Pregledaju i film u kojem Azer daje časove gitare.

"Kako izgleda?", pita Lejlu dok ide film.

"Super je!", odgovara mu.

Dan poslije, u maloj Sali Opićine Novi Grad prezentacija je filmova. Puštaju se jedan za drugim, iz publike poslije svakog filma aplauz, zadovoljstvo na licima autora. Poslije projekcija, autori izlaze pred publiku i spremno odgovaraju na brojna pitanja.

"Hvala vam na ovako lijepim filmovima! Osim brojnih talenata koje ste u filmovima pokazali, pokazali ste i veliki talenat za snimanje filmova, želim vam sreću u daljem radu", kazala je nakon projekcije Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a za BiH.

Filmovi , koje su u cijelosti proizvela djeca sa i bez teškoća u razvoju, imaju za cilj da promovišu dječija prava i socijalnu inkluziju sa naročitim fokusom na mogućnosti i prava djece sa poteškoćama u razvoju.

Projekat "Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima" je sastavni dio programa koji se realizuje na svim nivoima vlasti, te u 11 općina širom BiH i Brčko distriktu pod imenom "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH" ( SPIS).

Općine koje učestvuju u Projektu su Novi Grad Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Banja Luka, Velika Kladuša, Novi Travnik, Derventa, Laktaši, Bihać, Posušje i Brčko distrikt. Program se realizuje uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva rada i socijalne politike FBiH i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.