BiH
34

Na putu prema logoru Jasenovac nastala je jedna od najpoznatijih romskih pjesama

Piše: N. N.
Pjesma "Ederlezi", odnosno "Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim" jedna je od najpoznatijih romskih pjesama na Balkanu.

Pjesmu "Ederlezi" popularnom je učinio frontmen Bijelog dugmeta Goran Bregović preradivši je i objavivši na albumu "Ćiribiribela" 1989. Skoro u isto vrijeme pjesma se pojavila i na filmu Emira Kusturice "Dom za vješanje" pa je tako postala izuzetno popularna i poznata ne samo na Balkanu već i u drugim dijelovima svijeta.

Prema jednoj verziji, originalna pjesma "Ederlezi" nastala je u proljeće 1942. Naime, nakon uspostave NDH mnogi Romi odvođeni su u koncentracione logore gdje su ubijani.

Jedan od mnogobrojnih vozova koji su prevozili Rome i druge prema logoru Jasenovac iz Sarajeva je krenuo u proljeće 1942.

Na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su padati u krize zbog straha i neizvjesnosti. U općem haosu jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske "Sloge", u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, svojim izvježbanim i smjelim baritonom iz srca i duše prvi put je zapjevao "Ederlezi".

Pjesma je dobila ime po Proljetnom festivalu "Ederlezi", prazniku povratka proljeća. Slavi se 6. maja, 40 dana nakon proljetnog ekvinocija. Na taj dan Romi se svečano oblače, stavljaju nakit, pjevaju romske pjesme, plešu kolo romsko oro i peku janje. Kuće se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama i rano ujutro se kupaju u vodi s cvjetovima kao znak dobrodošlice proljeću.

Tekst koji je na melodiju pjesme "Ederlezi" napisao Goran Bregović znatno se razlikuje od originalnog i nigdje ne spominje Rome.

Različite verzije pjesme postoje i u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj i drugim balkanskim zemljama u kojima žive romske manjine.

Redakcija portala Klix.ba svim Romima čestita ovaj praznik.