BiH
202

Na prostoru Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta u Sarajevu grade se tri nova objekta

Piše: A. B.
Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Na prostoru Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta u Sarajevu uskoro bi se trebala početi graditi tri nova naučno-nastavna objekta, a kako Klix.ba saznaje, riječ je o novim zgradama za tri fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Još uvijek nije poznata informacija koji bi to fakulteti mogli imati sjedište u naselju Koševo, gdje se i nalaze ova dva fakulteta.

Naime, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na sjednici održanoj 31. maja 2016. godine utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta "Tehnički fakulteti-Koševo" i dokumente uputilo na javni uvid i javnu raspravu. I građani Kantona Sarajevo moći će učestvovati u javnoj raspravi o gradnji ovih objekat, a Nacrt urbanističkog projekta moći će pogledati svaki dan u prostorijama Mjesne zajednice Park-Višnjik u periodu od 10. do 27. juna 2016. godine, od 9 do 15 sati. Javna rasprava o ovom planskom dokumentu će biti održana u ponedjeljak, 27. juna 2016. godine, u 16:30 sati u prostorijama Općine Centar.

Nacrtom urbanističkog projekta "Tehnički fakulteti-Koševo" obuhvaćen je prostor površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna Instituta. Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom, a na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja koje su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, na tom prostoru predviđa se uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcioniranja zone i njenog definiranja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta.

Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta, a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera. Nosilac izrade Urbanističkog projekta "Tehnički fakulteti-Koševo" je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.