VSTV potvrdio
5

Na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH prijavilo se deset kandidata

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Deset kandidata prijavilo se na javni konkurs za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je završen 31. augusta 2018. godine, potvrđeno nam je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

VSTV BiH je javni konkurs za upražnjena mjesta raspisao 16. augusta 2018. godine, a među oglašenim pozicijama navedene su i pozicije glavnog državnog tužioca, dva zamjenika glavnog državnog tužioca i glavnog tužioca Tužilaštva Federacije BiH.

"Za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine prijavilo se 10 kandidata, a za poziciju zamjenika glavnog tužioca navedenog tužilaštva 17 kandidata", kazali su nam iz VSTV-a.

Što se tiče Tužilaštva FBiH, za poziciju glavnog federalnog tužioca prijavilo se pet kandidata.

Iz VSTV-a su nam kazali da još uvijek postoji mogućnost prijema prijava kandidata za navedene pozicije te da trenutno nisu u mogućnosti saopćiti imena prijavljenih kandidata.

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić, koja već dvije godine rukovodi Tužilaštvom BiH, ranije je potvrdila kako će se kandidovati za poziciju glavne tužiteljice. Ona je na čelo državne pravosudne institucije došla nakon smjene Gorana Salihovića.

Na ranijem javnom konkursu za izbor glavnog državnog tužioca, a koji je nakon raspisivanja poništen, prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.

Stranka demokratske akcije (SDA) ranije je saopćila kako zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, a posebno čelnih funkcija, striktno poštuje ustavni princip proporcionalne zastupljenosti.

"Neprihvatljivo je da na čelu tri najistaknutije funkcije u pravosuđu nema nijednog pripadnika iz reda bošnjačkog naroda. U BiH postoji dovoljno profesionalaca iz svih naroda tako da principu proporcionalne zastupljenosti nije teško udovoljiti ukoliko se to želi", saopćeno je iz SDA u julu ove godine.

Riječ je o pozicijama predsjednika VSTV-a, glavnog tužioca Tužilaštva BiH i predsjednika Suda BiH. Na čelu VSTV-a nalazi se Milan Tegeltija, državnim tužilaštvom u svojstvu vršiteljice dužnosti upravlja Gordana Tadić dok se na čelu Suda BiH nalazi Ranko Debevec.